Möllebon tävlar om att bli landets mästerkock

Filippa Järnmarkers passion för mat

MÖLLE. Sveriges Mästerkock har precis kickat igång sin åttonde säsong av det populära matprogrammet som tidigare vaskat fram guldkorn som Sigrid Bárány, Jennie Walldén, Carl Bodin Svensk, Amir Kheirmand och Ala Abasi. Filippa Järnmarker är Kullabygdens representant i årets upplaga av Sveriges Mästerkock.

Av
Linnea Ömmelspång

2013 blev ett bra år för Skåne, i Sveriges Mästerkock. Finalisten Carl Bodin Svensk driver tre restauranger varav en i den skånska studentstaden Lund. Även finalisten från samma år, Jennie Walldén, driver en restaurang i Skåne, nämligen i Malmö. Restaurangen är en koreansk-svensk fusionsresturang.

I år är det alltså den skånska 29-åriga studenten Filippa Järnmarkers tur att prova lyckan i Sveriges Mästerkock. Filippa är från Mölle men studerar just nu i Sydney, men det var när hon varit på semester i den lilla skånska byn som hon valde att ändå skicka in den där fruktade ansökan.

– Jag hade fyllt i ansökan de två senaste åren också men aldrig haft modet att skicka in den. När pappa gick bort för snart tre år sen så släppte skräcken av tanken på att vara med i tv, säger hon.

Då hennes pappa, Rolf Järnmarker, tidigare varit den person som delat hennes stora intresse för mat så kände hon att hon skulle vilja ha andra att dela intresset med.

– Maten sprider ju en glädje, säger hon.

Hennes stora intresse för mat började tidigt och det var hennes pappa, Rolf Järnmarker som på sina äldre dagar drev cateringfirman Kullamannens kök i Mölle, som startade igång hennes intresse för mat. Rolf jobbade på SAS och läste kokböcker det första han gjorde på morgonen och familjen brukade resa mycket när Filippa var ung just för att äta och möta nya kulturer.

Mischa Billing är en av jurymedlemmarna som fick smaka på Filippas maträtt.

Mischa Billing är en av jurymedlemmarna som fick smaka på Filippas maträtt. Foto: TV4

Några tidiga minnen som Filippa har av matlagning är när hon sex år gammal lagar fransk senapsvinegrett. Eller när hon i tidiga tonåren är på besök hos sin farmor i Stockholm med sin familj och hon låtsas att hennes farmor, pappa och kusin är kungliga familjen och hon ska laga mat till dem.

– Jag lagade oxfilé och till efterrätt gjorde jag en chokladkorg med passionfruktsmousse i.

Dock har hennes matintresse inte gjort att hon har studerat något som har att göra med mat. Istället har hon pluggat ekonomi och logistik, men familjens intresse för att resa har dock tagit henne till hittills till fyra destinationer under sin studie tid.

– Jag har bott och studerat både i Singapore, Schweiz, Sydney och Sverige, men jag har alltid jobbat med mat bredvid studierna.

Filippa har jobbat på flertalet restauranger under sin studietid. Restaurangen Bryggan i Höganäs, Alpkrogen Farinet i Verbier i Schweiz och på pappans cateringfirman Kullamannen i Mölle där hon ofta fick hjälpa till att komma på nya maträtter och sätta menyn.

Att söka till Sveriges Mästerkock var ingenting planerat alls men när hon kom hem från semestern i somras så var ansökningen fortfarande öppen och hon passade på och söka. 50 minuter senare fick hon svar att hon kommit med.

– Jag har egentligen scenskräck så att vara med i tv kändes läskigt, säger hon.

Hon bestämde sig för att köra och valde att pausa studierna i Australien, säga upp sig från sitt deltidsjobb och åka tillbaka till Sverige för att göra sin audition i Stockholm.

På sin audition valde hon att hedra sin pappa genom att laga en rätt som de tillsammans lagat på Kullamannen i Mölle.

– Jag lagade fyllda majskycklingbröst också kallat Kycklingballotine med picklad zuccini, pumpapuré, brynt smör och kantareller.

Med den här rätten gjorde Filippa sin audition i programmet.

Med den här rätten gjorde Filippa sin audition i programmet. Foto: TV4

Rätten kallade hon för Kullamannen 2.0 och var en egen version på en rätt som hennes pappa en gång skapat.

– Jag hade förberett mig väl och jag gjorde något jag var säker på och som jag hade gjort innan.

Råvarorna hon lagade maten på var lokala och säsongsanpassade ifrån Kullabygden.

– Vi är så lyckligt lottade i Kullabygden att vi har så underbara lokala råvaror.

Tanken på att träffa juryn bestående av Mischa Billing, Marcus Aujalay och Leif Mannerström kände Filippa bara var en ära

– Jag har haft som nöje sedan jag var 16 år att åka till Sjömagazinet som min stora matidol Leif Mannerström driver, och äta där. Det är nog något som inte så många andra 16-åringar gör.

Juryn var imponerad av att Filippa hade åkt så långt och mer än att bara laga mat också hade kunskapen om maten som hon hade lagat.

Filippa säger att hon inte är speciellt vidskeplig själv men kände ändå att hennes rätt var ganska unik.

– Jag kände att det nog skulle gå bra.

Hon fick höra av Mischa i juryn att hon blev lite rörd av att Filippa hade rest hela vägen från Sydney för att komma dit på deras audition. Marcus sa till Filippa att hon var modig som hade rest så långt.

Resultatet blev tre tydliga "JA". Klart att Filippa skulle till Gävle.

– Det var nog den gladaste stunden i mitt liv, menar Möllebon.

Hennes framtidsplaner är inte exakt planerade än men Filippa vet att hon vill fortsätta jobba med mat på något sätt.

Vart hon blir av rent geografiskt har hon inte heller bestämt.

– Vi får se vart jag tar mig vidare efter att jag har slutfört mina studier, på ett eller annat sätt hamnar jag ändå i Mölle, så vi får se

Studierna blir hon färdig med i sommar och efter det får vi se vart det bär av för Filippa.

Fotnot: Filippas audition i Stockholm visades på tv i vecka 2 den 10 januari på TV4 och kan ses på TV4 Play och hennes vidare resa kan man se ikväll klockan 20.00 på TV4.

Publicerad 18 January 2018 10:08

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen