Morden i Bjärred – vad händer om vi aldrig får svar?

Psykolog: ”Vi vill kunna förstå”

BJÄRRED. När en tragedi inträffar, oavsett om den är orsakad av människan eller av naturen, vill vi kunna förstå. Vi söker logiska förklaringar och försöker måla upp händelseförloppet så linjärt som möjligt. Vi vill att det ska passa in i hur vi lärt oss att organisera tillvaron. Men varför är det så viktigt för oss att få svar? och vad händer när svar inte kan ges?

– Hur man reagerar på en sån här händelse, som nu senast i Bjärred, är extremt individuellt. Men för de flesta finns det ingen strategi eller beredskap för att hantera en sån här situation. Det ligger så långt ifrån det som vi anser normalt, säger Mattias Lundberg, legitimerad psykolog och docent i psykologi.

Han menar att det är fullt förståeligt att folk berörs, har frågor och vill ha svar.

– Vi speglar oss själva i det som har hänt. Vi sätter oss in i situationen och funderar över hur vi skulle reagerat om det drabbat oss. Det är därför som så många blir så känslomässigt engagerade trots att de kanske inte känner familjen, eller ens bor i närområdet. I fall där vi inte använder oss själva som referens, som exempelvis vid en massaker i Afrika, reagerar vi inte alls lika kraftfullt.

Men vad händer då om folkets frågor förblir obesvarade?

– För de flesta, absolut ingenting. Så småningom kommer det här inte längre finnas i vårt medvetande och vi kommer inte reflektera mer över det. Vi exponeras hela tiden för nya intryck och nya saker att hantera. Sen finns det de som har andra referensramar, som kanske har varit med om liknande saker eller som på andra sätt står närmare de inträffade. De påverkas på ett annat sätt. Men i det stora hela får det inga långsiktiga konsekvenser.

Vad tycker du om att polisen hittills varit sparsamma med uppgifter?

– Jag har största respekt och förståelse för att man inte kan berätta allt. I dessa fall måste man lita på att polisen gör en korrekt bedömning. När utredningen sedan är avslutad och det som i det här fallet inte blir något åtal, så måste man göra en avvägning från fall till fall om hur mycket information som är relevant att lämna ut.

– Egentligen spelar det ingen roll hur mycket man väljer att avslöja, för folk kommer ändå ha en känsla av att de vill ha mer. Man vill att folk ska bli nöjda, men det kommer aldrig ske.

Publicerad 17 January 2018 00:44

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen