Dante Zia vill charma juryn med italienska smaker

Hemmakocken från Holmeja: "Jag hade fingrarna i alla grytor"

LUND. Hans lillebror kom tvåa i Melodifestivalen för två år sedan. Nu ska civilingenjörsstudenten Dante Zia försöka nå final i årets Sveriges mästerkock.

– Mat har alltid legat mig varmt om hjärtat och drömmen är att en dag få arbeta med mat. Sedan älskar jag att få tävla och går igång på det, säger lundabon Dante Zia.

I förra veckans premiär av matlagningsprogrammet Sveriges mästerkock fångade han juryns intresse med sin hemgjorda pappardelle med kantarellsås. Ikväll är det dags att som en av 40 hemmakockar göra upp om de tolv åtråvärda platserna i programmet.

– Det var som ett matkollo uppe i Gävle. Man pratade om reduktioner, såser och hur man gjorde för att lyckas i köket. Alla var så duktiga och det var mycket matnörderi, berättar Dante.

Redan som tioåring gjorde den nu 24-årige Holmejasonen sin allra första bearnaisesås. Kring den tiden fick Dante också sina första kokböcker där han bläddrade igenom recept som han ville prova i köket hemma hos mormor där han spenderade mycket tid som barn.

– Jag kan väl säga jag hade fingrarna i alla grytor, till mormors glädje och ibland skräck, säger Dante med ett skratt.

Hans intresse för matlagningen gick så till den milda grad att han skulle provsmaka allt.

– Jag blev nog bannlyst från kalas då jag ville ha reda på vad det blev för mat och skulle provsmaka allt innan det serverades. Sedan var det kanske för att få reda på om maten var god eller det skulle bli Donken innan kalaset.

Dante Zia har italienska rötter och fått mycket av sin matglädje från det italienska köket.

– Det har varit en naturlig del av livet. Jag har varit mycket i Italien på somrarna och fått mycket inspiration och kunskap. Jag blir glad när jag går in i en italiensk mataffär där jag kan vandra omkring i timmar.

Kände direkt inte att juryn öste kärlek över mig

Kärleken till maten fick Dante att söka till TV4:s populära matlagningsprogram. Men när han lagade sina rätter under audition i Gävle började han ifrågasätta sig själv.

– Duger mina smaklökar? Duger detta och duger jag som matlagare? Det blev lite ångest att laga mat när man inte litade på sig själv. Men det släppte ganska snabbt.

En av utmaningarna blir att tillaga en rätt med hjälp av endast en värmeplatta. För Dante Zia blir det både toppar och dalar under veckans avsnitt. Och juryn, som utlovat tuffare tag, sade ett och annat till hemmakocken.

– Vi fick skaldjur som huvudingrediens och allt skulle tillagas på samma platta. Det krävde planering och noggrannhet. Varje litet saltkorn kunde förstöra rätten. Jag kände direkt inte att juryn öste kärlek över mig, men för mig var det en ära att få laga min mat till dessa oerhört grymma kockar.

Handen på hjärtat. Vem är bäst av dig och Oscar på att laga mat?

– Det är jag, utan tvekan. Han är inte dålig men jag är bättre. Skämtsamt kan jag väl säga jag rört mig i skuggan av Oscar, men nu är det min tur.

Lyckas Dante charma juryn tillräckligt för att nå topp-tolv?

Sveriges mästerkock sänds ikväll och imorgon på TV4 med start klockan 20. Där deltar även Filippa Järnmarker från Mölle och Staffanstorpsbon Jim Elwerson från Torna Hällestad.

Publicerad 17 January 2018 04:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen