Coverbandet Kentz: "Vi leker lite med döden"

Hyllas för sin tolkning av originalmedlemmen

SKÅNE/STOCKHOLM. Vad får man om man tar en av Sveriges största låtskatter, gör om låtarna och ger dem en ny läcker dansbandsförpackning. Jo, succébandet Kentz såklart. Deras debutsingel ”Kräm” som släpptes i slutet av december, ligger just nu i toppen av Spotifys lista över de mest virala låtarna i Sverige.

– Det är helt otroligt. Vi trodde aldrig att vi skulle få sådan respons, säger grundaren och tidigare Tomelillabon Pelle Bävman, som tillsammans med en brokig skara skåningar och en ensam stockholmare, utgör dansbandet Kentz.

Idén att göra covers på Jocke Bergs låtar fick Pelle Bävman redan för flera år sedan, men det var först när originalbandet la mikrofonerna på hyllan i fjol, som han gjorde slag i saken.

– Det var lite nu eller aldrig. Jag har alltid drömt om att få spela i ett band och det var mitt enda krav när jag rekryterade medlemmar, att jag själv skulle få vara med. Jag är ingen skolad musiker och kanske inte den basist man drömmer om, men jag lär mig allt eftersom.

Resterande bandmedlemmarna har tidigare erfarenhet av att spela i band, men intresse och spelglädje är det mest centrala i Kentz.

– Det är viktigt att vi kan stå för våra tolkningar och vi tycker själva att vi på kort tid gjort det ganska bra, säger Pelle.

Och han verkar ha rätt.

Bandet som grundades under hösten och som släppte sin debutsingel exakt ett år efter att originalbandet Kent la ner – närmare bestämt den 17 december, lovprisas på flera håll.

De har bland annat nominerade till Gaffapriset 2018 som ”Årets genombrott” och deras singel ”Kräm” låg i början av året i topp på Spotifys lista över de mest virala låtarna i Sverige.

Enligt Sami Sirviö, gitarrist i originalgruppen är bandets tolkning till och med bättre än originallåten.

– Det är helt fantastiskt. Vi blir nästan knäsvaga. Folk har tidigare varit lite rädda för dansband. Kanske kan det här göra att fler får upp ögonen för genren, säger Pelle.

Det finns absolut band, vars låtar är lättare att göra covers på utan att man trampar någon på tårna

Men att tolka Kents låtar är vågat.

– Vi leker lite med döden. Det finns absolut band, vars låtar är lättare att göra covers på utan att man trampar någon på tårna. Kents fans är väldigt dedikerade och jag hyser personligen stor respekt för bandet, säger Pelle.

Framöver väntas flera nya tolkningar av klassiska Kentlåtar, men vilka det blir är än så länge hemligt.

– Vi håller lite på den informationen. Vi har en handfull låtar som är färdiga för inspelning, men vilken som blir näst på tur är inte riktigt bestämt. Allt har gått väldigt fort och det är lite mycket just nu.

Förhoppningen är dock att bandet ska kunna ge sig ut på en liten miniturné under sommaren.

– Det är tanken. Kanske att vi kör någon spelning redan i vår. Just nu är det inte riktigt väder att börja dra runt på dansbandsscener i landets alla folkparker.

Publicerad 17 January 2018 06:22

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen