Peter Madsen åtalas för mord – åklagaren yrkar på livstid

Kim Wall kan ha blivit kvävd till döds

KÖPENHAMN. Peter Madsen åtalas för mord på Kim Wall. Åklagaren vill att den danske ubåtsbyggaren döms till livstids fängelse.

Enligt stämningsansökan är det inte klarlagt hur Kim Wall dog. Åklagaren misstänker dock att hon blev kvävd eller fick halsen avskuren. Madsen misstänks även för sexualbrott. Orsaken är vissa skador som hittats på kroppen.

Den danske ubåtsbyggaren åtalas dessutom för brott mot griftefriden eftersom han misstänks ha att styckat den döda kroppen och dumpat delarna i havet.

– Det är frågan om ett ovanligt och extremt grovt fall, som inneburit tragiska följder för Kim Wall och hennes anhöriga, säger specialåklagare Jakob Buch-Jepsen.

Peter Madsen anses inte vara psykisk sjuk i lagens mening. Åklagaren yrkar därför på att han ska dömas till livstids fängelse. I andra hand bör ubåtsbyggaren dömas till förvaring, en påföljd i Danmark som används för kriminella som anses vara särskilt våldsamma. Den som döms till förvaring får sitta inlåst på obestämd tid, men kan ansöka om frigivning var tionde år.

I Sverige blir polisens förundersökning i regel offentlig i samband med att åtal väcks. Men enligt dansk lag får allmänheten ta del av utredningen först sju dagar efter åtalet. Endast domstol, åklagare och advokat får se materialet den första veckan. Därför går åklagaren i nuläget inte ut med fler uppgifter.

– Intresset för målet är stort, men vi hoppas på mediernas förståelse för att övriga bevis ska lägga fram i rätten och inte i pressen, säger Jakob Buch-Jepsen.

Det var den 10 augusti ifjor som Kim Wall följde med Peter Madsen i hans hemmabyggda ubåt Nautilus. Syftet var att göra ett reportage om den unika farkosten.

När Kim Wall inte återvände hem slog hennes sambo larm. Ett stort sökpådrag sattes in och under veckorna som följde hittades flera kroppsdelar i Öresund som senare visade sig tillhöra Kim Wall. I samtliga fall har kvarlevorna tyngts ner med hjälp av metallrör. Därutöver har polisen även hittat Kim Walls kläder, en kniv samt en såg.

Peter Madsen har kommit med flera förklaringar till vad som hänt Kim Wall under ärendets gång. Inledningsvis hävdade dansken att han släppt av journalisten i land, senare ändrade han sig om menade att Kim Wall råkat få ubåtens 70 kilo tunga lucka i huvudet. Men enligt den rättsmedicinska undersökningen finns det inga skador på kraniet som stödjer den förklaringen.

Peter Madsen har suttit häktad sedan augusti då han räddades efter att ha sänkt sin ubåt i Kögebukten. Han nekar till mord men erkänner styckningen av kroppen.

Rättegången väntas starta den 8 mars.

Publicerad 16 January 2018 00:00