De rödgröna styret vill ta över sjukhus från privat aktör

Regionrådet: "Blir enklare att förändra och utveckla"

SIMRISHAMN. Idag drivs närsjukhuset av ett privat bolag. Nu vill de rödgröna styret ta över sjukhuset i egen regi.

– Vi vill göra detta för att undvika en stelbent vård. Med ett längre avtal med en annan aktör kan det vara svårt att ändra verksamheten under tiden. I egen regi blir det enklare att förändra och utveckla, menar regionrådet Anders Åkesson (MP) som sitter med i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård i Skåne.

Han menar att politikerna inte är missnöjda med hur sjukhuset drivs idag men ser större fördelar med att regionen tar över driften när avtalet löper ut 2020. I dag drivs sjukhuset av Praktikertjänst AB med uppdraget att erbjuda närsjukvård och viss specialiserad vård för invånarna i Simrishamn och Tomelilla.

Nu ska frågan upp till regionstyrelsen och senare fullmäktige i februari. Går allt enligt planerna kommer sjukhusets enhetschef tillsammans med Simrishamns kommun arbeta fram och presentera ett förslag i juni på hur sjukhuset kan drivas i framtiden.

Idag kostar närsjukhuset i Simrishamn 123 miljoner kronor årligen, har 120 anställda och 34 vårdplatser.

– Vårdfrågan kommer vara den största frågan inför valet och därför hoppas jag att oppositionen tänker på vårdens bästa och röstar ja till vårt förslag, och att de partier som sagt de står upp för landsbygdens bästa gör detta, säger Anders Åkesson.

Carl-Johan Sonesson (M), regionråd och 2:e vice ordförande i regionstyrelsen ställer sig inte bakom förslaget. I en krönika på Oppositionskåne.se är han överraskad att förslaget kommer "helt utan förvarning" och skriver:

"Socialdemokraterna visar nu verkligen sitt rätta ansikte. De vill stoppa alla vårdgivare som inte heter Region Skåne. Inte för att de är dåliga, utan av ideologiska skäl. Jag tycker det är mycket konstigt att också Miljöpartiet, som tidigare stöttat skåningarnas rätt att få välja vård, helt sonika har bytt fot och nu går med i den socialdemokratiska missionen."

Sonesson berättar också att Moderaterna inte avser rösta ja till de rödgrönas önskan att ta över driften av sjukhuset i Simrishamn.

"Vi vill inte avveckla vården på Österlen. Vi vill utveckla den", skriver han.

Även Centerpartiet ställer sig kritiska mot förslaget.

– Alla sjukhus i Skåne behövs för att vi ska få en välfungerande och närmare vård i hela vår region, Simrishamns sjukhus är inget undantag. Det är därför med stor oro vi tar emot beskedet om att Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill återta sjukhuset i egen regi. Trots att sjukhuset i 18 år på ett välfungerande sätt drivits i privat regi vill man nu driva det i regional regi med alla risker det innebär, säger Birte Sandberg (C), gruppledare för Centerpartiet i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Publicerad 12 January 2018 10:10

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen