MFF-support fördömer klubbens agerande

"Spelaren ska inte representera Malmö FF på något vis"

MALMÖ. Efter att Malmö FF valt att häva avstängningen på den spelare som misstänks för sexuellt utnyttjande av barn väcks kritik mot beslutet. I ett öppet brev visar MFF-support sitt missnöje och menar att spelaren inte ska få spela i MFF-tröjan längre och är besvikna över klubbens beslut.

"Ett Malmö FF med den spelaren på planen är inte det Malmö FF som aspirerar på att vara mer än ett fotbollslag och det är ovärdigt vår förening.", skriver MFF-supports styrelse.

Sedan höstsäsongen har spelaren varit avstängt i avvaktan på dom. Något åtal har ännu inte väckts. Enligt Malmö FF kommer det tid. "Det inte är nära förestående utan kan komma att dröja ganska lång tid.", skriver klubben i ett pressmeddelande.

Nu får spelaren börjar träna med laget igen och kan till och med bli aktuell för matchspel. Något som inte alls accepteras av MFF-support, som enligt sitt brev är väldigt besvikna över att MFF häver den sexualbrottsmisstänkte spelares avstängning.

"Detta innebär att spelaren återigen representerar Malmö FF genom att bära vårt emblem samtidigt som en förundersökning pågår gällande sexualbrott. MFF Supports ställning i frågan är att spelaren inte ska representera Malmö FF på något vis, i synnerhet inte i vår matchtröja.", skriver supportföreningens styrelse.

Även supporterföreneningen Malmösystrar är kritiska och skriver i ett inlägg på Twitter att "spelaren inte ska få representera Malmö FF och de värderingar som klubben står utifrån".

Men inte alla håller. På Facebook kommenterar flera personer inläggen.

"Trodde inte att MFF Support var en organisation som sysslar med åtal, domar eller juridik i allmänhet. Vi har domstolar till det. Tror nog att MFF är kapabla att göra en bedömning när det gäller vad som är lämpligt och vettigt i denna situation." och "Står verkligen hela MFF Support bakom detta. Då är det klubben MFF, som ska skämmas över er. Ingen skall dömas innan hen är dömd", är några av kommentarerna.

På Svenska fans forum Himmelriket är flera supportrar negativa till klubbens beslut.

"Det är just det som är ett av Sveriges största bekymmer idag. Att dalta med brottslingar. menar generellt och dömer inte XX på förhand. Brottsoffer ska lida minimalt medan brottslingen ska ha ett rejält kännbart straff...", skriver en supporter.

En annan menar att "pågen inte är ansvarstagande och väldigt omogen i sina beslut".

Samtidigt finns det supprortrar som menar att klubben måste komma till en lösning.

"Att det lättaste för alla parter, inklusive han själv, vore att arrangera en utlåning eller att han fick möjlighet att lämna klubben och börja om någon annanstans. Att däremot slänga ut honom med huvudet först vore inget alternativ. Allt beror på situationen, hur allmänt känd den är, vilken publicitet den fått osv. Målet är alltid att komma till en lösning som ger minimal skada för samtliga parter."

"Att anse att MFF skall sälja även vid frikännande/nedläggelse av rädsla för vad allmänheten skall tycka, blir som att överge en vän som varit misstänkt för något klandervärt, även om denne blir frikänd/rentvådd, av rädsla för att enbart de ursprungliga misstankarna skall spilla över på ens eget anseende om man fortsätter vänskapen. Dvs. att i ett sådant fall överge, skulle av väldigt många anses vara fegt, okamratligt och själviskt.", skriver en supporter på forumet.

Lokaltidningen har varit i kontakt med MFF-supports ordförande Thelma Ernst, som avböjer kommentar och hänvisar till supporterföreningens inlägg på sin hemsida och sociala medier.

FAKTA

Här kan du läsa MFF-supporters brev över beslutet:

Malmö FF är mycket mer än ett fotbollslag. Vi är den mest framgångsrika fotbollsföreningen i Sverige och en förening som går i bräschen på många sätt för svensk elitfotboll. Malmö FF ska kunna representera sina medlemmar, staden och emblemet med stolthet. Lika framgångsrika som vi är på planen ska vi kunna vara som samhällsrepresentanter.

Mot denna bakgrund är MFF Support väldigt besvikna över Malmö FF:s beslut att häva den sexualbrottsmisstänkte spelarens avstängning. Detta innebär att spelaren återigen representerar Malmö FF genom att bära vårt emblem samtidigt som en förundersökning pågår gällande sexualbrott. MFF Supports ställning i frågan är att spelaren inte ska representera Malmö FF på något vis, i synnerhet inte i vår matchtröja. Ett Malmö FF med den spelaren på planen är inte det Malmö FF som aspirerar på att vara mer än ett fotbollslag och det är ovärdigt vår förening.

Vi ser framemot en framtid utan den här spelaren i Malmö FF och till dess anser vi att han inte skall representera oss varken i träning eller match.

MFF Support

Officiell supporterförening till Malmö FF

Publicerad 11 January 2018 08:43