Bunkeflostrand:

Infekterat grannbråk om eldning fortsätter

"Vi hyr en lägenhet dit vi flyr när det är som värst"

Av
Markus Celander

BUNKEFLOSTRAND. Granntvisten i Bunkeflostrand om trivseleldning fortsätter. Historien har några år på nacken och handlar om ett äldre par som upplever obehag på grund av grannens eldande.

Paret berättar för Lokaltidningen Limhamn att eldningen i höst till och med varit värre än tidigare, och att ingen hänsyn tas till Malmö stads bestämmelser.

– Eldningen, som sker med någon form av sopor, ger en mycket stickande och skarpt frän gas som varar i många timmar eftersom brasan stryps, och då ligger det och pyr mycket länge. Eftersom det alltid är samma vindriktning nästa hela året från sydväst så är det dessa dagar som vi får in rök och frän lukt som sätter sig i allt som gjort av plast och textilier, säger mannen i målsägarparet.

I mars 2017 underkände Mark- och miljödomstolen Malmö stads utredning av detta ärende. Men eftersom ingenting blivit bättre så tvingas paret hyra en lägenhet, dit de flyttar när obehaget är som värst.

– Det är inte riktigt klokt att det ska kosta oss en massa pengar och tid för att undkomma att bli sjuka. Vi kommer inte att ge oss förrän Malmö stad ger fastigheten eldningsförbud, och vi kommer att kräva ersättning från fastighetsägaren och Malmö stad för kostnader och lidande, säger mannen.

Miljöinspektör Simon Alskans säger till Lokaltidningen Limhamn att miljöförvaltningen senast var ute och kontrollerade saken innan jul, men då låg vinden på ”åt fel håll”.

– Den springande punkten är om det kommer in rök i parets hus. Så fort paret känner lukten i sitt hus så åker vi dit. Vi arbetar på det.

Simon Alskans berättar vidare att miljöförvaltningen aldrig märkt av någon obehaglig lukt vid sina inspektioner, och att de besökt den eldande grannen och att allt där har sett ”bra ut”.

– Att de skulle elda med sopor är inget vi sett. När vi inspekterat har vi sett torr och bra ved som de förvarar på ett bra sätt. Även grannen som eldar säger att vi kan komma oanmälda precis när vi vill.

Är granntvister kring trivseleldning vanliga i Malmö stad?

– Ja, de är ganska vanliga, och de är ofta svårutredda ärenden. Vi måste ju vara på plats vid rätt tillfällen, och ibland, även om det inte är så i just detta ärendet i Bunkeflostrand, så kan det vara svårt att i ett större villaområde exakt veta från vilken villa som problemet kommer från.

Fotnot. Trivseleldning tillåts i Malmö stad endast mellan 1 oktober och 31 mars. Eldning ska ske ett begränsat antal timmar, vid högst två tillfällen per vecka.

Publicerad 10 January 2018 09:00