GW om malmövåldtäkterna: "De får hålla på onödigt länge"

Professorn tror det finns samband mellan våldtäkterna

MALMÖ. På kort tid inträffade fyra överfallsvåldtäkter i slutet på förra året. Polisen utreder händelserna och gärningsmannaprofilen från Stockholm har kallats in. Men ännu har ingen gripits. Experten Leif GW Persson tror det finns ett samband mellan våldtäkterna.

– Spontant får jag för mig, med tanke på att det är en ganska smal tidsram och det är ett begränsat område och så vidare. Jag tycker inte om tillfälliga epidemier, säger GW Persson i "Veckans brott" som sändes i SVT under tisdagen.

Söndagen den 12 november våldtogs en ung flicka av flera män på Segevång i Malmö. Tre dagar senare våldtogs ytterligare en flicka vid Södervärn och dagen efter, lördag den 16 december våldtogs en 17-åring på en lekplats i Sofielund. Strax innan året var slut våldtogs en kvinna av en grupp män i ett bostadsområde på Högaholm i södra delarna av Malmö den 29 december.

Alla fyra ärenden har klassats som förtursärenden hos utredarna och redan nu har DNA-fynd analyserats av Nationellt forensiskt centrum, NFC, i tre av de fyra fallen.

De jobbade extra på nyårsdagen, säger Stefan Johansson, chef för forensisk sektion i region Syd i ett pressmeddelande.

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson menar att gärningsmännen fått ”hålla på onödigt länge”, men tror att Malmöpolisen kommer att lösa fallen.

– Det är klart att man kommer lösa det här så småningom. Problemet är ett annat, nämligen att de får hålla på onödigt länge, om det nu är samma personer, eller om det är något epidemiskt, att det kommer pågå alltför länge.

Publicerad 10 January 2018 12:30