Poliser och nyårsfirare besköts med raketer: Flera ungdomar gripna

”Har passerat alla gränser”

SVEDALA. Nyårsfirandet på Stortorget i Svedala kan närmast beskrivas som kaosartat. När ett tiotal polispatruller kallades till platsen för att upprätthålla ordningen besköts de med fyrverkerier. En pjäs brann av mot en polisanställds ben och en annan polis blev slagen i ansiktet.

– Det har övergått från stök till brottslighet. När man skjuter direkt mot personer har man passerat alla gränser. Det finns inget konsekvenstänk, säger Nena Ermin, tillförordnad gruppchef för områdespoliserna i Vellinge, Svedala och Trelleborg)

Sandra Johansson bor i Svedala och kunde filma hela tumultet från sin balkong.

– Jag anade att det skulle bli såhär då jag har vänner som berättat att det varit såhär förr. Jag stod i säkerhet, men det var kaos. Ungdomar på plats tog skydd inne på grönsakshandlarens lilla innergård.

Hon var dock nöjd med polisens insats.

– Det var skönt att polisen kom så fort så det inte varade så länge. Jag tyckte de gjorde ett bra jobb och fick kontroll på situationen.

Totalt kallades ett tiotal polispatruller till torget under nyårsnatten för att upprätthålla ordningen, som i huvudsak stördes av en grupp ungdomar på cirka femton personer.

– Vi grep tre personer misstänkta för försök till grov misshandel och våld mot tjänsteman. Den yngsta av dem var bara fjorton år gammal. Han kördes hem till sina föräldrar och socialtjänst informerades, berättar Nena Ermin.

Utöver de tre gripna kunde ett flertal individer identifieras.

– Det är ett oerhört viktigt arbete för oss för att på sikt komma till rätta med problemen. Polisen identifierar vilka individer det handlar om och sedan arbetar vi tillsammans med bland annat socialtjänst och skolorna för att hitta lösningar.

Problemen med ungdomsstöket upplevs av många Svedalabor ha ökat på sistone, men det är långt ifrån en ny företeelse.

– Det har alltid funnits och kommer alltid finnas i olika former och omfattning. Det går inte att säga när saker började gå snett. Nya individer växer upp och årskullar avlöser varandra, säger Nena Ermin.

Hon kan dock förstå att allmänheten upplever den rådande situationen som stökig.

– Samma problematik tar sig olika uttryck. I somras var det i Floraparken som ungdomarna höll till och då upplevde de som bor där att de nästan inte stod ut. Sedan blev det skolorna som drabbades och nu på nyår var det torget.

Precis som det är svårt att identifiera en tidpunkt då det hela startade kan man heller inte peka på en orsak.

– Man vill gärna göra just det. Men människor är så komplexa att det sällan finns En orsak. Det är flera faktorer som spelar in och det är olika hos olika individer. Det enda vi kan göra är att fortsätta att jobba ihärdigt för att motverka det.

Publicerad 03 January 2018 07:14