Drabbade kvinnor talar ut:

"Läkare har hånskrattat åt mig"

Tusentals kvinnor mår dåligt av kopparspiral – har blivit bättre när de tagit ut den

SKÅNE. Tusentals kvinnor har drabbats av en rad olika symtom efter att de valt att sätta in kopparspiral. Lokaltidningen har i en rad artiklar uppmärksammat problemen. Nu väljer fler kvinnor att träda fram och berätta sina historier.

Viola Toth Sörensson, Anna Elfström och Therese Birgersson är några av de drabbade. De har alla upplevt allt från bland annat svåra smärtor, ångest, sömnsvårigheter, obefogad stress, håravfall till hjärndimma.

För Viola började problemet efter hon att satt in en kopparspiral efter en graviditet.

– Jag ville undvika hormoner och tipsades av min barnmorska att välja spiral, men efter ett par månader började jag tappa mycket hår och blev allt deppigare.

Hon drabbades av panikångest och pirrningar i hela kroppen. Läkare skrev ut antidepressiv medicin, men det hjälpte inte, trots en ökad dos.

En kväll sköljde ångesten över när Viola skulle natta sin då sex månader gamla dotter.

– Hjärtat bara rusade, jag kunde varken ligga ner eller stå upp. Allt började snurra och blev värre. Jag fick en panikångestattack.

Gränsen var nådd. Viola tog ett snabbt beslut och plockade ut sin spiral.

– I princip försvann alla symtom direkt. Då insåg jag att det måste varit kopparen som påverkade kroppen. Det kunde inte vara någonting annat, säger Viola som själv fick anmäla sina biverkningar till Läkemedelsverket. Det gjorde inte vården.

Till slut var jag med likgiltig till att leva

Precis Viola så blev Anna Elfström deprimerad efter att ha börjat använda kopparspiral. Något som kom från ingenstans.

– Jag blev trött, deppig och låg bara hemma i sängen hela dagarna. Jag kände inte igen mig själv och till slut var jag mer likgiltig till att leva. Det var som jag levde i en annans kropp och kom från ingenstans, berättar hon.

I ren desperation sökte hon akut vård och ringde efter ambulans. Hon hade haft tryck över bröstet och kramp i armarna ett tag. Men inga fel kunde konstateras, mer än att vårdpersonalen misstänkte att Anna drabbats av en panikångestattack.

När hon berättade för sin barnmorska att det berodde på att hon mådde allt sämre och inte ville leva längre fick hon inget gehör.

– "Aha, det var tråkigt", sa personal då, säger Anna.

Ingen ifrågasatte vad problemen berodde på, eller erbjöd sig att anmäla biverkningarna.

Den dåliga attityden från vården har även Therese Birgersson, som sjukskrevs på grund av utmattningssyndrom och oförklarliga stresspåslag, märkt av.

– Jag har varit med om läkare som hånskrattat åt mig när jag berättat om mina problem, men nu har jag en läkare som är mer förstående. Jag borde valt ett annat preventivmedel. Jag vill att det ska forskas mer om detta för att få svar vad det beror på.

Therese hoppas nu att det tillsynsärende som Läkemedelsverket startat ska ge resultat.

– Det måste bli tydligare informationen. Vilka biverkningar kan orsakas av kopparspiral? Uppenbarligen fungerar den för en del, men får många går det inte alls. Alla riskerna måste tas upp. Många av oss drabbade har behandlats dåligt av vården, nu får vi en bekräftelse att vi inte är galna som så många andra påstått.

Jag borde valt ett annat preventivmedel

I dag finns det enligt sjukvården inga konkreta svar på hur kopparspiralen kan påverka kroppen, eller för den delen om mängden koppar kan ge en förgiftning och orsaka symtom som påminner om stress. I början på nästa år ska Läkemedelsverket ge svar på vad deras tillsynsärende om kopparspiral och dess biverkningar, som inleddes tidigare i år, har gett för resultat.

Att preventivmedlet inte passar alla kvinnor kan bland annat Viola Toth Sörensson vittna om.

Hon är en av få drabbade som faktiskt fått ett läkarintyg på att kopparspiralen orsakat hennes depression. Men någon vidare uppföljning har inte gjorts.

– Jag vill att tillverkaren och vården tar reda på mer om biverkningarna och hur de påverkar kroppen. Att de vidgar sina vyer och ger mer information. Det finns alternativ, och man behöver inte vara enkelspårig genom att snabbt rekommendera kopparspiralen…

Publicerad 02 January 2018 05:00