Malmös fattiga snuvades på konfekten

MKBs "present" drogs från socialbidraget – nu har frågan prövats i domstol

MALMÖ. När Malmös kommunala bostadsbolag MKB under hösten firade 70 år fick alla hushåll varsitt presentkort om 500 kronor på Coop.

Tanken var att familjerna själva skulle kunna ordna en fest för familj och vänner. Men presenten blev inte riktigt som MKB hade tänkt sig. De som kanske skulle haft mest nytta av presentkorten blev snuvade på konfekten.

När socialförvaltningen fick höra talas om presenten drogs 500 kronor från de hyresgäster som har socialbidrag. Detta då samtliga inkomster och tillgångar ligger till grund för bidraget, rapporterar Sydsvenskan.

– Det här är inte en fråga vi kan ta beslut om. Detta handlar om att tillämpa lagstiftningen, både socialtjänst- och kommunallagen. Vi har inga alternativ, säger Katarina Lindeberg, avdelningschef på arbetsmarknads- och socialförvaltningen, till tidningen.

Flera hyresgäster har sedan beslutet om avdrag kom i september, överklagat till förvaltningsrätten, men utan resultat.

Domstolen har nu slagit fast att MKB:s presentkort ska betraktas som en inkomst och socialförvaltningen har gjort helt rätt.

På MKB beklagar man det inträffade.

– Det är jättetråkigt. Väldigt, väldigt tråkigt för dem. Så var aldrig tanken, säger bostadsbolagets kommunikationschef Margaretha Söderström till Sydsvenskan.

Totalt spenderade MKB 11 miljoner kronor på gåvokorten.

Publicerad 02 January 2018 13:34