Polisen om sprängdådet:

"En obehaglig känsla när sådant händer"

Övervakningsfilm kan ge mer svar om gårdagens sprängdåd

MALMÖ. Fredagskvällens sprängning av en polisbil väcker obehag hos många inom kåren. En 22-åring, känd av polisen sedan tidigare, är anhållen misstänkt för brott.

– Man får en obehaglig känsla när sådant händer. Det är klart och tydligt ett brott riktat mot polisen, säger Eva-Gun Westford, presstalesperson vid polisen i södra Skåne.

Det var i går kväll vid 19.25-tiden som en sprängladdning detonerade i en polisbil vid polisstationen på Sallerupsvägen vid Värnhem i Malmö. Stora delar av motorhuven och sidan av ena bilen demolerades. Strax efteråt kunde två män, 22 respektive 26 år, gripas misstänkta för dådet. Efter förhör släpptes den äldre mannen medan den yngre anhölls av åklagare klockan 02.20.

– Han har anhållits på sannolika skäl misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Båda männen är kända av oss sedan tidigare, säger Eva-Gun Westford.

Har ni avskrivit 26-åringen från händelsen?

– Nej, han är tekniskt sett kvar i utredningen. Längre fram kommer han nog skrivas av som misstänkt men det är inte omöjligt att han kallas till förhör i ett senare skede, som exempelvis vittne.

Efter sprängdådet kallades Nationella bombskyddet till Malmö. Men några svar på vad som orsakat sprängningen har inte kommit.

– Det kan ta tid innan svar kommer eftersom det var en del som skulle analyseras.

Under lördagen jobbar polisen vidare med fallet. Bland annat ska teknisk bevisning från övervakningskameror runt området kring Sallersupsvägen tittas närmare på och fler förhör ska hållas med 22-åringen.

– Han kan höras tidigast i eftermiddag. Vi hoppas också få fram fler svar kring händelsen genom bildmaterial från övervakningskameror i området, säger Eva-Gun Westford.

Avspärrningarna kring platsen har nu hävts och under natten har polisen gjort ett antal husrannsakningar och förhört flera personer för att få svar på varför polisbilen sprängts.

Finns det en hotbild mot polisen?

– Nej, det finns ingen direkt uttalad hotbild mot polisen. Nu gäller det att vi är noggranna i vårt arbete för att ta reda på motivet varför bilen sprängdes.

Publicerad 30 December 2017 00:00