Ulf Berggren är en av biografägarna som gör uppror mot statens höjning av momsen på biobiljetter. Foto: Ida Asplund Ådahl/mostphotos.com

Ulf Berggren är en av biografägarna som gör uppror mot statens höjning av momsen på biobiljetter. Foto: Ida Asplund Ådahl/mostphotos.com

Bioupproret: "Detta är en enorm kulturskandal"

Biografer kritiserar hög biljettmoms - stänger salongerna i protest

SKÅNE. Flera biografer i framförallt mindre orter är i uppror. Den höjda momsen på biobiljetter visar nu sina spår med ökade kostnader och ett stort fall i besökarantalet. I morgon den 21 december slår de slag i saken och stänger ner salongerna i protest.

Av
Andreas Holm

– Vi har förlorat nästan 5 000 besökare jämfört med förra året och tappat minst 600 000 kronor i inkomst sedan momsen höjdes, säger Sagabiografens ägare Bosse Svensson med besvikelse i rösten.

Sedan 1982 har han drivit biografen i Höganäs. Snart fyller han 70 år och har aldrig förr varit med om liknande.

– Jag vet inte hur politikerna tänkt. Varför är film inte längre kultur? Och varför ska vi betala 25 procent i moms som staten sedan kan pumpa in i teaterlivet? Hälften av alla biografer på landsorten riskerar att försvinna. Det är helt vansinnigt.

Vad är ditt råd till politikerna?

– Kulturminister Alice Bah Kuhnke påstår att filmen ska vara för alla, vilket deras beslut inte alls speglar. Ta bort momsen eller ge de mindre biograferna ett bidrag för att kompensera de ökade kostnaderna. Gör om, gör rätt!

För Scala bio i Båstad är känslorna detsamma.

– Nu är det allvar. Detta är en enorm kulturskandal, säger Ulf Berggren, som driver Scala bio.

Den 1 januari i år infördes en skyhög ökning på moms på biobiljetter – från sex till 25 procent. Något som fick både biografägare och besökare att höja rejält på ögonbrynen.

– Kulturen i övrigt, bland annat teater och konsertlivet, betalar fortfarande sex procent i moms, så det är fullständigt befängt att begära mer av oss, menar Ulf Berggren.

Han riktar skarp kritik mot sittande regering och kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP) och ställer sig, med flera andra mindre filmstudios i Sverige, frågan till högsta ort.

– Varför? Det känns som politikerna inte lyckats finansiera sin kulturpolitik och de låter det drabba biobesökarna. Vi befinner oss inte i någon ekonomisk kris i landet så varför höja momsen?

Bosse Svensson har tvingats höja sina biljettpriserna med tjugo kronor, vilket lett till att den stora publiken, barnfamiljerna, går allt mindre på bio. Även Ulf Berggren har tvingats höja sina priser och ser sjunkande siffror, både i kassan och allt färre besökare.

Varför är film inte längre kultur?

I morgon går de, tillsammans med ett par andra biografer i landet, ut i protest mot momshöjningen. Den 21 december, på kulturministerns födelsedag, stänger flera biografer ner under ett par dagar.

– På årets mörkaste dag under ett mörkare år väljer vi att släcka ner. Mer kultur till fler i landet har Bah Kuhnke lovat. Hur blev det med den saken?, undrar Ulf Berggren.

Tror du ert uppror leder till minskad moms?

– Jag tror inte politikerna tänker om för att ett par mindre biografer i Skåne gör uppror. Det skiter de i tyvärr. Men jag hoppas vi blir fler, för det går inte att bara sitta stilla och tiga. Om fler går ihop och kraftsamlar tror jag det kan ge effekt.

Lokaltidningen har försökt att nå kulturminister Alice Bah Kuhnke för en kommentar men utan resultat.

Publicerad 20 December 2017 00:00