De har öppnat Sveriges första butik för parfym i lösvikt

SOFIELUND

. Roland och Ula Dahlgren har startat Sveriges första butik för parfym i lösvikt. Sortimentet består av 63 olika dofter.

Roland och Ula Dahlgren träffades på jobbet, ett fruktlager, för 17 år sedan. I somras gifte de sig och kort därefter öppnade de en parfymbutik.

– Vi ville starta om och göra något annat. Ula klarade inte av att jobba i kylan i lagret längre och jag ville göra något för henne, så att hon kunde fortsätta att jobba, säger Roland Dahlgren.

Idén att sälja parfym i lösvikt fick de under en resa till Ulas hemland, Polen, i somras.

–Våra bekanta där tog med några tomflaskor parfym och lämnade in dem i en butik för att köpa parfym. I Polen är det här jättestort, säger Roland Dahlgren.

De tog kontakt med personalen i butiken och fick namnet på deras återförsäljare. För två månader sedan öppnade de sin egen butik.

–Vi är först i Sverige med detta, säger Roland Dahlgren.

Det finns 50 olika damdofter och 13 herrdofter i butiken. Parfymerna kommer från Bulgarien och Frankrike. Första gången köper man en flaska, som man sedan tar med för att fylla på.

– Det finns ett miljötänk bakom. Det var så här man gjorde man med mjölk förr i tiden, säger Roland Dahlgren.

Billigare blir det också.

– Om man köper exempelvis en 50 ml märkesparfym kostar det 600-800 kronor. Hos oss är priset 235 kronor första gången, inklusive en flaska. Konceptet är att hitta sin doft, sin signaturdoft, den man gillar.

Kan man blanda parfymer?

– Jag har tänkt på det, att man skulle kunna skaffa sig en helt ny blandning genom att blanda. Men det är inget som vi gör just nu, säger Ula Dahlgren.

Butiken ligger lite avsides på Nobelvägen.

– Det är inte världens bästa läge, men när man har en bra produkt och ryktet sprider sig hittar folk hit. Många blir nyfikna när de ser skylten med ”Parfym i lösvikt” och kommer in.

Roland Dahlgren har en egen favorit i sortimentet.

– Nummer 428, som luktar lite vanilj och tobak. Parfymerna har inte namn, utan nummer. De påminner om redan existerande parfymer, så vi frågar kunderna vad de brukar använda för parfym.

Publicerad 16 December 2017 05:00