Kommunalrådet: "Jag misstänker att det skett ett missförstånd"

Planerna på en ny vårdcentral i kommunen läggs på is efter regionpolitikernas budgetbeslut

STAFFANSTORP. Allt var klappat och klart. Fram tills att regionbudgeten landade i knät på kommunpolitikerna i Staffanstorp. I den fanns inte utlovade medel till att bygga en ny vårdcentral.

– De har stoppat projektet med att inte tillföra pengar till nybyggnation. Men i det här fallet står vi för kostnaden och regionen hyr lokalen precis som de gör med nuvarande vårdcentral, vilket inte ger en lika hög kostnad som om de skulle investerat i själva bygget, säger kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) till Lokaltidningen.

"Övriga objekt skjuts på framtiden", står det att läsa i de rödgrönas budget för 2018. En överraskning för Christian Sonesson och kommunpolitikerna som redan satt igång att arbeta fram en detaljplan för nya vårdcentralen och bostäder i centrala Staffanstorp.

– Jag vet inte vad som gått fel. I tidigare diskussioner har det endast varit positiva vibbar, nu kom beslutet som en blixt från klar himmel, säger Sonesson.

Tanken är att flytta vårdcentralen från nuvarande plats till en nyare och moderna lokal vid gamla busstationen i centrala Staffanstorp. Samtidigt finns bostäder med i planerna. Nu läggs de på is.

– Nuvarande vårdcentral byggdes på 1980-talet och börjar bli till åren. Det finns ett stort behov av nya lokaler som är anpassade för vården, med tanke på att dagens lokaler inte är yteffektiva. Tanken är att bygga en vårdcentral på bottenplan och över det någon form av äldreboende eller trygghetsbostäder, berättar Christian Sonesson.

Sedan november har Christian Sonesson försökt få ett svar från ledande regionpolitiker. I ett mejl skriver han bland annat att det är ”mycket olyckligt eftersom projektet med att bygga en ny, optimerad, vårdcentral pågår. Detaljplan håller på att arbetas fram, och samarbetet fram tills nu har varit gott.”

Nu har ett möte bokats in med regionpolitikerna den 26 januari nästa år.

– Jag misstänker att det skett ett missförstånd, där de som satt budgeten tror att det handlar om en investering att bygga nytt, vilket inte stämmer. Det har nog blandat ihop vårt projekt med deras egna projekt att bygga nya vårdcentraler. Nu känns det bra att vi kommer träffas och resonera kring detta. Jag vill kunna ge ett besked till kommunens invånare, säger Christian Sonesson.

Besked kan invånarna få redan nu. Vårdcentralen i Staffanstorp ingår inte i regionpolitikernas planer. I stället satsas det på fyra vårdcentraler i Helsingborg (Drottninghög), Hässleholm (Vänhem), Svedala (Bokskogen) och Trelleborg (Anderslöv) under 2018.

– Staffanstorp finns inte med i investeringsbudgeten nästa år. Nu börjar vi planera inför 2019 och kanske kommer kommunen finnas med där. Det ska vi diskutera när vi träffar Staffanstorps politiker, säger Ingrid Lennerwald (S), ordförande i Beredning för framtidens sjukvård, som är den instans som lägger förslag om investeringar kring Skånes sjukhusbyggnader.

Publicerad 12 December 2017 04:00