Mordbrandsmisstänkta slipper undan – skyller på varandra

MALMÖ. De tre män 17, 19 och 23 år gamla, som misstänks för att ha anlagt branden i Kokums gamla maskinhall tidigare i år kommer inte att åtalas. I alla fall inte för mordbrand.

– Jag kan inte bevisa vem som gjort vad och då kan jag inte väcka åtal, säger åklagare Sofia Syrén.

Det var vid 21-tiden på kvällen den 6 augusti som räddningstjänst larmades till den antika lokalen i västra hamnen.

Tjock grå rök bolmade ut från taket och drev in mot centrala Malmö, vilket fick räddningstjänsten att gå ut med en varning till boende i området som uppmanades att gå inomhus och stänga dörrar, fönster samt ventilation.

Som mest kämpade ett 30-tal brandmän mot lågorna.

Dagarna efter branden greps tre män, misstänkta för dådet. Samtliga tre har erkänt att de befunnit sig på platsen, men alla skyller på varandra gällande hur branden har uppstått.

– Så länge de gör det kan jag inte bevisa vem som gjort vad. Alla tre kan ha varit delaktiga i hur branden startade, men det kan även vara så att två av dem inte varit delaktiga alls. Alla har erkänt att de varit på platsen, men ingen uppger sig veta hur branden uppstått. Trots grundliga tekniska undersökningar har vi heller inte fått fram några bevis som kan hjälpa oss framåt i skuldfrågan, säger Sofia Syrén.

I lågorna förstördes både ekonomiska och kulturhistoriska värden för miljonbelopp, en kostnad som utan åtal nu kommer landa på försäkringsbolaget och fastighetsägaren Varvsstaden.

För åklagarens del återstår att se om det går att åtala de tre männen för det betydligt mindre brottet olaga intrång.

– Det finns en pågående förundersökning gällande detta som just nu är ute på slutremiss. Jag kommer fatta beslut om åtal inom kort.

Publicerad 11 December 2017 11:02