Judar i Malmö uppvaktas av muslimska föreningar

"Genom dessa möten kan skapa större tillit och förståelse för varandra"

MALMÖ. ”Vi accepterar inga former av antisemitism och angrepp mot judar i Malmö, på samma sätt som vi inte accepterar alla andra former av rasism och diskriminering”. Det var budskapet när representanter från flera palestinska och muslimska föreningar besökte judiska församlingen i Malmö under söndagen.

– Vi uppskattar verkligen initiativet. Vi har tidigare uppvaktat olika muslimska föreningar efter attentat mot dem. Genom dessa möten kan vi skapa större tillit och förståelse för varandra. Även om vi inte är överens om det politiska så kan vi respektera varandra och leva lugnare liv, säger judiska församlingens ordförande Freddy Gellberg.

Uppvaktningen initierades av bland annat Islamiska förbundet, Svensk-jordanska föreningen och Ibn studieförbund, efter förra veckans demonstrationer på Möllevångstorget där cirka 200 muslimer skanderade ”Vi vill ha vår frihet tillbaka, vi ska skjuta judarna." och "Muhammeds armé ska ta hand om judarna igen. Slå till med kniven, slå till, slå till!"

Demonstrationerna, som saknade tillstånd, uppstod två kvällar i rad som en reaktion på Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta den amerikanska ambassaden dit.

– Man måste se skillnad på staten Israel och på oss som grupp. Vi kan inte lösa konflikten i mellanöstern här från Malmö.

Ordföranden är kritisk till demonstrationen och de åsikter som yttrades på torget.

– Det är något vi aldrig kan acceptera. Det de gjorde uttryck för är rent brottsligt. Jag utgår från att det är en liten grupp som tycker så och att de flesta inte uttrycker sig på det viset. Men det är inte desto mindre ett hot. Många av våra medlemmar, framförallt de yngre, tycker det är obehagligt och pressande. De känner inte igen sig i det Sverige som vi vuxit upp i, säger Freddy Gellberg.

Han är själv 67 år gammal och menar att antisemitismen fått en ny skepnad på senare år.

– Det är en annan typ av antisemitism vi ser i dag där vi som församling får stå till svars för konflikten mellan Israel och Palestina.

I Malmö pågår just nu ett projekt där rabbinen och en imam träffas för att kommunicera mellan de två religionerna.

– Vi vill genom detta projekt skapa dialog mellan ungdomarna och visa dem att vi har fler likheter än skillnader, avslutar Freddy Gellberg.

Vad gäller torsdagens och fredagens demonstrationer på Möllevångstorget, pågår just nu en utredning om hets mot folkgrupp där ett av bevisen kan komma från demonstrationsdeltagarna själva.

– Det förekommer en film på youtube där uppgifter gör gällande att det skriks bland annat att man ska använda knivar mot judar, säger Malmöpolisen Zandra Persson, som är ansvarig för polisutredningen om hets mot folkgrupp.

– Vi kommer att ta in en rättstolk på arabiska för att få säkerställt exakt vad som sagts, därefter får vi ta ställning till om hur vi kommer att gå vidare, säger hon.

Publicerad 11 December 2017 09:48

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen