Familjens nya husdjur – sex alligatorer

"Det blir spännande"

VINSLÖV. När andra barnfamiljer satsar på gulliga hundvalpar och kattungar söker Maria Örnberg och Ola Oscarsson mer spänning. Om bara några dagar anländer deras nya husdjur – sex alligatorer – till familjens gård i Vinslöv. Alligatorerna ska studeras av forskare från Lund, men delvis skötas av familjen.

– Det blir spännande. Det är väldigt intelligenta djur. Forskarna vill studera hur de är och hur de tänker och tanken är att vi ska få vara med på ett hörn, säger Maria Örnberg.

Tillsammans med sambon Ola Oscarsson driver hon sedan fem år tillbaka gården ”Lilla bondgården” med självhushåll utanför Vinslöv.

– Ända sedan start har vi haft en dröm om att kunna öppna upp gården för besökare och detta för den drömmen ett steg närmare.

På gården bor redan ett flertal olika djur, däribland djungelhöns och nandufåglar.

– Det var så vi kom i kontakt med forskarna från Lund. De ville studera våra höns på nära håll, i en så naturlig miljö som möjligt, berättar Maria.

Allt eftersom fördjupades kontakten med forskarna och när familjen började fundera på att skaffa en kajman för att ta hand om överskottet av tuppkycklingar, som lätt uppstår på en gård, frågade Universitetet om de inte kunde tänka sig en alligator istället, vilket Norra Skåne var först att berätta om.

– Från en kajman till en alligator är steget inte så långt och på parken Crocodiles of the World i Storbritannien fanns sex unga alligatorer som behövde nytt hem, berättar Maria.

För tillfället fixas det sista i alligatorernas nya bostad som byggts på gården. När allt är klart är det sedan fritt fram för de nya hyresgästerna att anlända.

– De kommer vilken dag som helst nu. Vi håller bara på att fixa det sista invändigt.

De sex alligatorerna, som i vuxen ålder kan bli upp mot fyra meter långa, ska inledningsvis bo i ett 80 kvadratmeter stort hus med tempererad damm och tjocka betongväggar.

– Det kommer vara låst överallt och det kommer bara vara vi som har nyckel, så ingen behöver oroa sig för att de ska smita.

Och även om det skulle hända så är det ovanligt att alligatorer väljer människor som föda.

– De äter hellre fåglar och mindre däggdjur. De är inte alls lika aggressiva som krokodiler, förklarar Maria.

Foto. Privat

Tanken är att alligatorerna som bland annat kommer tränas för att känna igen sina namn, ska bo kvar i Vinslöv för gott.

– De kommer i alla fall stanna här så länge vi lever. Men en alligator kan bli mellan 70-80 år gamla, så efter det får vi se. De första tio åren kommer de ha det bra i det nuvarande huset och efter det får vi bygga ut.

Utöver forskningen som bedrivs på gården hoppas Maria och Ola även under överskådlig framtid kunna öppna upp för besök från allmänheten.

– Vi vill inte ha någon djurpark utan snarare en plats där djuren ska kunna leva så naturligt som möjligt och dit besökare kan komma och njuta av en avslappnad atmosfär. Man kan gå en promenad, grilla eller klappa djuren, säger Maria.

Alligatorernas nya bostad kommer till stor del bestå av en temporerad damm. Luften i huset kommer hålla 30 grader och vattnet 20.

Alligatorernas nya bostad kommer till stor del bestå av en temporerad damm. Luften i huset kommer hålla 30 grader och vattnet 20. Foto. Privat

Publicerad 11 December 2017 14:10