Brandbomber hittade på judiska begravningsplatsen

Utreds som mordbrand av hatbrottsgruppen

MALMÖ. På måndagsmorgonen upptäcktes två så kallade brandbomber intill en byggnad på judiska begravningsplatsen i Malmö. Elden spred sig dock aldrig.

– Det rubriceras som försök till mordbrand. Ärendet handläggs av hatbrottsgruppen, säger polisens presstalesperson Lars Förstell till Lokaltidningen.se

Polisen larmades till platsen på morgonen. Personal som arbetar på begravningsplatsen ska ha upptäckt de två flaskorna. Enligt Sydsvenskan har de kastats mot det judiska kapellet.

– Brännbar vätska har använts och föremålen har brunnit, men byggnaden skadades aldrig, säger Lars Förstell.

Hatbrotten mot judar i Sverige har eskalerat den senaste tiden efter att USA:s president Donald Trump erkänt Jerusalem som Israels huvudstad. Något som upprör många eftersom de anser att palestienier har lika stor rätt till den heliga staden.

I fredags hölls en demonstration på Möllevångstorget i Malmö där antisemitiska uttalanden fälldes. Och på lördagskvällen gick ett stort antal maskerade män till attack med brandbomber mot synagogan i Göteborg.

På söndagen uppvaktade representanter för flera muslimska föreningar den judiska församlingen i Malmö. Syftet var att visa solidaritet och att ta avstånd från den senaste tidens dåd.

– Vi uppskattar verkligen initiativet. Vi har tidigare uppvaktat olika muslimska föreningar efter attentat mot dem. Genom dessa möten kan vi skapa större tillit och förståelse för varandra. Även om vi inte är överens om det politiska så kan vi respektera varandra och leva lugnare liv, sa judiska församlingens ordförande Freddy Gellberg till Lokaltidningen.se tidigare under måndagen.

Publicerad 11 December 2017 10:21

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen