38-åring gömde narkotika och försökte lura sexton personer – nu döms han till fängelse

Mannen var under spaning misstänkt för narkotikabrott och greps med en 63-åring i lägenhet

MALMÖ. En 38-årig man döms till fängelse för grovt narkotikabrott och bedrägeri. Mannen var under spaning av tullen och misstänkt om grov narkotikasmuggling. Efter en husrannsakan fanns stora mängder av så kallat klibbigt amfetamin.

Av
Andreas Holm

38-åringen ska också lurat ett antal personer att köpa varor på Tradera och Blocket som inte fanns. Som mest lurades en person att överföra 4 500 kronor för en servis som aldrig levererades. Brotten ska ha begåtts mellan den 22 oktober 2016 till den 8 mars i år.

En 63-årig man, bosatt i Malmö, döms till ett års fängelse för narkotikabrott av normalgraden. Mannen ska ha gemensamt och i samförstånd med 38-åringen, som tidigare varit skriven på en adress i Trelleborg, innehaft eller olovligen förvarat narkotika i sin lägenhet. Narkotika som enligt tingsrätten inte varit avsedd för eget bruk. 63-åringen hade även 0,65 gram amfetamin och 5,55 gram cannabis på sig.

Det var i den äldre mannens lägenhet som narkotikan anträffades. Polisen gjorde ett tillslag efter ett spaningsarbete den 1 juni förra året där man fann 558,87 gram ”klibbigt” amfetamin, 19 kanyler och 17 sprutor.

I tingsrättens dom skrivs att ”Det saknas i målet teknisk bevisning som binder någon av NN och NN till partiet klibbigt amfetamin.” Bevisen byggdes därför på en rad vittnesuppgifter som lämnats in om att 38-åringen setts packa påsar med amfetamin.

Mannen förnekar brott och kännedom om narkotikan, trots att han enligt vittnesmål har berättat för andra personer att han haft malvax (slangord för amfetamin) i en påse.

Han nekar också till någon form av bedrägeri då han i tingsrätten angav att en person lånat hans konto och använt detta i eget syfte. I tidigare polisförhör har mannen däremot angett att han lånat ut sitt swishkonto till en bekant. Där han sedan tagit ut kontanter och lämnat dessa vidare till sin vän. Enligt förhöret ska ”han fått in mellan 5 000–10 000 kronor på sitt konto började folk höra av sig på framförallt Facebook och fråga efter saker som de betalat för.”

38-åringen döms av Malmö tingsrätt till fängelse i två och år två månader för grovt narkotikabrott och bedrägeri och skadestånd på 40 975 kronor jämte ränta till de sexton personer som anmält mannen för bedrägeri.

Han har tidigare dömts till fängelse för bland annat misshandel och olaga hot.

Publicerad 09 December 2017 06:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen