Liberalernas Philip Sandberg föreslår att trygghetsvakter införs, men han får inget gehör i kommunstyrelsen.

Liberalernas Philip Sandberg föreslår att trygghetsvakter införs, men han får inget gehör i kommunstyrelsen. Foto: mostphotos.com

Rånvågen:

Vill införa vakter för att öka tryggheten

Förslaget får tummen ned – kommunstyrelsens ordförande vill istället bjuda in till diskussion

LUND. Sedan slutet av november har över tretton personer rånats i Lund. Rånvågen har drabbat flera unga studenter. Nu kräver Philip Sandberg (L) att kommunen agerar. Han föreslår att trygghetsvakter införs men får inget gehör i kommunstyrelsen.

Av
Andreas Holm

– Alla utom Liberalerna och Centerpartiet röstade ned förslaget. Jag frågade om det fanns några motförslag men ingen kunde ge ett enda. De tar inte lundabornas trygghet på allvar och det skrämmer mig, säger Philip Sandberg (L).

Lund har drabbats av flera personrån de senaste veckorna. Natten till torsdag rånades en man i 30-årsåldern av två unga män som senare kunde gripas. I tisdags utsattes en kvinna för ett rån och sedan tidigare har bland annat två män rånats under pistolhot och en 23-årig student rånats utanför sin studentbostad på Ulrikedal. Studenten ska även stuckits med en kniv och varit olaga frihetsberövad under tiden rånet pågått.

De tar inte lundabornas trygghet på allvar och det skrämmer mig

Under onsdagens möte med kommunstyrelsen föreslog Philip Sandberg, med anledning av alla rån, att tillsätta två miljoner kronor för att med omedelbar verkan införa trygghetsvakter i de drabbade områdena i kommunen.

– Det finns pengar för denna typ av extraordinära insatser i budgeten, men de andra partierna vill inte. Förslaget innebar att vakter skulle skapa trygghet med att vara synliga på stan och när de så krävs ingripa.

Kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) menar att Philip Sandbergs förslag snarare är en stor chansning. Han tycker inte det är genomarbetat och ställer sig frågande till hur ett par väktare kan skapa trygghet i hela Lunds kommun.

– Ska det handla om att skapa trygghet och stävja rån är det fel väg att gå. Ska två väktare täcka hela kommunen som en slags parallellpolis? Vi har ett problem som inte går att blunda för men jag tycker det finns andra vägar att gå, säger han.

Anders Almgren menar att det krävs samarbete med polisen och andra instanser i kommunen. Många studenter har utsatts för rån och en del vågar sig inte ut. Nyligen kom polisens trygghetsmätning där Lund visade sig vara en av de tryggaste i södra Sverige.

– Detta är en viktig väckarklocka, det kanske inte är så bra som vi trott. Därför vill jag bjuda in studenternas företrädare och studentbostäder för att skapa diskussion om vad vi kan göra, säger Almgren.

Vi har ett problem som inte går att blunda för

Philip Sandberg vill ha ett snabbt beslut så att fler oskyldiga inte drabbas av rån och våld.

– Vi kan inte sitta med armarna i kors och vänta. Det är vårt ansvar att skydda invånarna och allt kan inte läggas över på polisen. I brist på polisiära resurser anser jag att trygghetsvakter vore ett bra förslag. Ingen ska behöva känna sig otrygg och det enda som räknas är handling, säger Philip Sandberg som kommer fortsätta strida för att få igenom sitt förslag.

Anders Almgren (S), till vänster, vill bjuda in studentföreträdare och polis till diskussion medan Philip Sandberg (L) vill skapa trygghet i Lund med att införa vakter.

Anders Almgren (S), till vänster, vill bjuda in studentföreträdare och polis till diskussion medan Philip Sandberg (L) vill skapa trygghet i Lund med att införa vakter. Foto: Press

Publicerad 08 December 2017 00:00