Bilden är tagen i ett annat sammanhang

Bilden är tagen i ett annat sammanhang Foto: Bildbyrån

Larmoperatör vägrade ta emot anmälan – slängde på luren

Åtalas för tjänstefel

SKÅNE. Kvinnan var ensam hemma när flera män tog sig in på villatomten. Hon ringde upp sin sambo som i sin tur ringde polisen. Men operatören som svarade krävde att kvinnan själv skulle ringa och slängde på luren. Nu åtalas operatören för tjänstefel – och det är inte första gången.

Det var den 24 november förra året som mannen var på tjänsteresa i Stockholm när hans sambo ringde skräckslagen från parets villa i Ystad. Flera okända män hade tagit sig in på tomten och var på väg mot huset.

Mannen lade på och ringde till polisens ledningscentral i Malmö. Operatören som svarade ifrågasatte varför kvinnan själv inte slog larm varpå mannen förklarade att hon höll på att ringa sina föräldrar som skulle hämta henne. Under telefonsamtalets gång blev tonen allt hetsigare:

– Du vill alltså att hon ska ringa upp då, undrar mannen.

– Nä, jag frågade bara varför hon inte ringer oss, svarar operatören.

– Hon står ju och ringer sina föräldrar i (ortsnamn) för att dom ska komma och hämta henne. Du hör väl för fan vad jag säger!

– Du får ta och behärska dig när du pratar med oss. Du ringer 112. Du får svara på mina frågor, du får inte bete dig på det viset, säger operatören.

– Nä, men du frågar...

– Tack och hej, säger operatören och avslutar samtalet.

Kvinnan som befann sig ensam hemma utsattes aldrig för något brott, men operatören åtalas ändå för tjänstefel.

Det är inte första gången som operatören åtalas för tjänstefel. Den 11 augusti i fjor slog en anhörig larm om att hennes svägerska blivit hotad av sin manke. Även den gången krävde operatören att den hotade kvinnan själv skulle ringa. Kort därpå mördades hon av maken – som senare dömdes till 16 års fängelse.

Operatören nekar till brott och menar att hon inte uppfattat de två samtalen som akuta. Hon hänvisar också till att arbetsbelastningen på ledningscentralen varit mycket hög.

Kvinnan får inte längre arbeta på ledningscentralen utan har förflyttats till en annan avdelning inom Polismyndigheten.

Publicerad 06 December 2017 13:39