Landskronabo drev "privat Systembolag"

Ska betala miljon till staten

LANDSKRONA. Mannens alkoholförsäljning var så omfattande att den påverkade Systembolagets försäljningssiffror. Nu döms han och ska dessutom betala en miljon kronor till staten.

Av
Hannes Tobiasson

Den i dag 49-årige mannen bedrev ett privat spirtförsäljning av insmugglad alkohol i Landskrona, påverkade till och med (det lagliga) Systembolaget i Landskronas omsättning, enligt polisen.

Efter en tids spaning gjorde polisen i maj 2013 ett tillslag mot två garage i Landskrona. Där beslagtogs stora mängder smuggelsprit av polis. Alkoholen såldes både via garaget och genom hemkörning.

I samband med tillslaget greps 49-åringen och hölls häktad under en månad. Men försattes sedan på fri fot. Därefter avvek mannen och en europeisk arresteringsorder utfärdades.

Under tiden han höll sig undan åtalades och dömdes 18 personer med koppling till försäljning, smuggling och innehav, med upp till ett år i fängelse som följd.

Den 3 mars i år kunde 49-åringen gripas i Bosnien och utlämnas till Sverige.

Minst omkring 23 000 liter sprit ska enligt åklagaren förts in under minst 276 smuggelresor till Danmark och Tyskland under perioden april 2011 till maj 2013. Dels ska mannen ha färdats själv eller också anlitat andra personer att göra det åt honom.

Mannen har nekat till de anklagelser som riktats mot honom och hävdat att alkohol han själv fört in har varit för privat bruk.

Under tisdagen föll domen och mannen döms till fängelse i 3 år och sex månader för grov smuggling och olovlig försäljning av alkohol.

Två minibussar har också tagits i beslag.

49-åringen ska också betala drygt en miljon kronor till staten för utebliven alkoholskatt.

Publicerad 06 December 2017 12:08