Hade en skuld på några hundralappar – 16-åring försökte döda sin kompis

Utdelade flera knivhugg som skadade lunga och nerver

HÖÖR. Sju knivhugg i ryggen, buken och på armarna utdelade en 16-årig pojke mot sin ett år äldre kompis. En obetald skuld på 600 kronor fick pojken att försöka döda sin vän. Nu dömds han till sluten ungdomsvård.

Vittne till händelsen blev en 13-åring som tagit sig till platsen i tron att 17-åringen endast skulle skrämmas.

Det var i början på augusti som trion träffades utanför ett badhus i Hörby. Där eskalerade bråket om skulden, som sedan tidigare debatterats i konversationer på sociala medier. Då drog plötsligt 16-åringen en kniv och utdelade sju knivhugg mot den äldre pojken. Huggen ska ha bland annat skadad den högra lungsäcken.

– Tanken var inte att vi skulle försöka döda honom, tanken var att vi skulle skrämma honom, inte mer än så, uppger 13-åringen i förhör.

Eftersom 16-åringen var pådrivande till mordförsöket är det endast han som döms. Pojken nekar till brott och har i förhör sagt att två "albaner" attackerat och knivhuggit 17-åringen.

Nu döms pojken av Lunds tingsrätt, till sluten ungdomsvård i tio månader för försök till mord och ringa narkotikabrott.

För skadorna som 17-åringen åsamkats av knivhuggen, som bland annat nervskador och skada på den högra lungsäcken, ska 16-åringen betala 184 500 kronor i skadestånd.

"Det fanns en fara för att brottet skulle fullbordas och att NN skulle ta offrets liv." menar tingsrätten.

Publicerad 05 December 2017 14:50