Lottat och klart:

Dessa lag står i vägen för blågult VM-finalspel

Janne Andersson: "Har ett sätt att spela som vi borde klara oss mot de flesta"

FOTBOLL. Sverige tog sig via playoff-seger mot Italien vidare till VM. Nu är det klart vem blågult ställs mot i Ryssland nästa sommar. Det blev varken Brasilien, Spanien eller Argentina och man undvek en dödens grupp. Däremot blir det tufft möte mot världsmästarna Tyskland.

För första gången på tolv år har herrarna lyckats ta sig till ett VM. Där ställs Sverige mot, i tur och ordning, Sydkorea, Tyskland och Mexiko.

– Det fanns svårare grupper. Det är en grupp vi kan ta där Tyskland blir det svåraste motståndet. Men vi har visat i kvalet mot Italien att vi kan slå vem som helst och förhoppningsvis tar vi oss vidare, säger landslagets lagkapten Andreas Granqvist till TV4.

Experten Olof Lundh tror att Sverige har chansen på avancemang, även fast tyskarna är de stor favoriterna att ta hem gruppen.

– De (Tyskland) ska ju bara springa igenom denna gruppen. Det tuffa blir för Sverige att ta poäng mot Sydkorea. Historiskt har vi sett att den första matchen är viktigast. Det känns överkomligt, säger han om chanserna att gå vidare till åttondelsfinal.

De blågula fansen får hoppas på ett revanschsuget landslag, som misslyckades i senaste mästerskapet, där man i EM 2016 inte hade ett enda skott på mål under gruppspelet och endast ett mål, som dessutom var ett självmål.

Senast Sverige tog en medalj på herrsidan var 1994 i USA-VM där det blev ett överraskande, men ack så klassiskt, brons.

VM 2018 blir också Janne Andersson första mästerskap som svensk förbundskapten.

– Vi har ett sätt att spela som vi borde klara oss mot de flesta lagen, säger Andersson i en intervju med TV4.

Här är alla grupperna:

Grupp A: Ryssland, Saudiarabien, Egypten, Uruguay

Grupp B: Portugal, Spanien, Marocko, Iran

Grupp C: Frankrike, Australien, Peru, Danmark

Grupp D: Argentina, Island, Kroatien, Nigeria

Grupp E: Brasilien, Schweiz, Costa Rica, Serbien

Grupp F: Tyskland, Mexiko, Sverige, Sydkorea

Grupp G: Belgien, Panama, Tunisien, England

Grupp H: Polen, Senegal, Colombia, Japan

Laddat för fotbollsfest i Camp Sweden? Den 15 juni är det dags för Sveriges första VM på tolv år.

Laddat för fotbollsfest i Camp Sweden? Den 15 juni är det dags för Sveriges första VM på tolv år. Foto: Marcus Ericsson/Bildbyrån

Hur gör man då som svensk suppporter för att få vantarna på en biljett, eller kanske till alla Sveriges mästerskapsmatcher?

– Man kan ansöka om biljetter från Svenska fotbollförbundet, vill man inte det kan man gå vägen via Fifa. Det finns också ett par researrangörer som säljer paketlösningar. Den informtion som vi har fått så ingår ett visum när du fått tag på en biljett, säger Göran Frisk ledamot från svenska fansens förening Camp Sweden, till TV4.

Världsmästerskapet i fotboll 2018

Var: I Ryssland, på elva olika orter

När: 15 juni-15 juli

Spelplatser: Moskva (Luzjniki-stadion, 81 000, och Spartak-stadion, 45 360), Sankt Petersburg (S:t Petersburg-stadion, 68 134), Kaliningrad (Kaliningrad-stadion, 35 212), Kazan (Kazan Arena, 45 379), Nizhny Novgorod (Nizjnij Novgorod-stadion, 44 889), Samara (Samara Arena, 44 918), Volgograd (Volgograd Arena, 45 568), Saransk (Mordovia Arena, 45 015), Jekaterinburg (Centralstadion, 35 696), Rostov (Rostov Arena, 45 000), Sotji (Fisjt-stadion, 47 659).

Final och bronsmatch avgörs den 15 juli Luzhnikistadion respektive S:t Petersburg-stadion

Favoriten: Tyskland spås av de flesta bettingsajter att vinna guldet, skuggade av Brasilien, Frankrike och Spanien. Sverige placerar sig på 16:e plats att utmana om en VM-titel.

Lag som ej kvalificerat sig: Bland de stora nationerna finns så klart Italien som inte missat ett VM sedan 1958, USA försvann chockartat efter en femteplats i sin kvalgrupp och missar turneringen för första gången sedan 1986 och Chile, som spelade åttondelsfinal i VM 2014, lyckades heller inte ta sig vidare.

Så tar du dig till VM: En andra försäljningsfas startar den 5 december. Oklart hur många biljetter som tilldelas svenska fans. Glöm inte att söka om visum för att resa till Ryssland, och ansök om FAN-id som tagits fram speciellt för VM. Detta kan man ansöka om efter man fått biljett. Vill du köpa biljetter? HÄR kan du enklast få tag i biljetter .

Publicerad 01 December 2017 00:00