”Brandskyddet undermåligt på äldreboendena”

Nu vill Bertil Johansson (LP) ställa ansvariga till svars

Av
Felix Alnemark

Felix Alnemark

LAHOLM. Det råder stora brister i brandskyddet på äldreboenden i Laholms kommun. Nu vill Bertil Johansson (LP) utkräva ansvar för att inget gjorts men hans motion ser ut att kunna avslås.

– De har dåligt samvete, säger han till Lokaltidningen.

Räddningstjänsten har kollat upp hur det ser ut med brandskyddet på kommunens äldreboenden. Det nedslående resultatet har fått myndigheten att rikta förelägganden mot både fastighetsägaren och mot äldreboendena. Kommunen har fram till 31 december 2018 på sig att rätta till bristerna.

Motionen om att ställa ansvariga till svar och att anlita en extern utredare för att ta reda på varför brandskyddet har försummats, ska upp på nästa fullmäktige. Men den föreslås avslås eftersom kommunen inte håller med om att brandskyddet försummats.

– Ja, det är klart de vill avslå för de har dåligt samvete för att det inte har skött det. Problemet med Laholms kommun är att det inte finns någon stark ledning som pekat med hela handen.Det faller en stor skugga över socialnämnden, säger Bertil Johansson.

– Brandskyddet är totalt undermåligt. Jag blev förskräckt. Det är många gamla människor och personalen på natten är inte så många. Om brandkåren måste komma omgående kan det bli väldiga katastrofer. Jag har fått påringningar från folk som har äldre på ålderdomshem och de är rädda och oroliga, säger Bertil Johansson.

Publicerad 21 November 2017 06:00