Våg med klotter i Höör – satanistkors sprejades på kyrka

Tre tonåringar misstänkta

HÖÖR. På senare tid har ett stort antal byggnader och bilar i Höör blivit nedklottrade med lila färg. Nyligen kunde polisen gripa tre tonåringar som misstänks för delar av skadegörelsen.

– Det kan bli en mycket dyr historia att ta bort det här, säger kommunpolis Martin Thornell.

Det var söndagen den 12 november som en väktare observerade tre tonårspojkar vid Ringsjöskolan. När polis senare grep de tre pojkarna i 15-årsåldern hade de lila färg på sina händer. Samma färg som sprejats på skolans bibliotek, idrottshall och matsal tidigare under kvällen.

Men skadegörelsen är mer omfattande än så. Både Höörs kyrka samt Älvkullens och Kungshällans lokaler har blivit nedklottrade med samma färg. Även flera bilar på Trädgårdsgatan, Rundgatan och Handelsgatan har drabbats.

– Man har gått loss bilar och fastigheter i halva Höör. Det är omfattande skadegörelse, säger Martin Thornell.

I många av fallen har förövarna sprejat bokstäverna FTP, som är en förkortning för ”Fuck The Police”. I fallet med Höörs kyrka har det även förekommit hakkors och ett upp och nedvänt Petruskors, som används i satanistiska sammanhang.

Hur mycket notan för saneringen kommer att landa på är för tidigt att säga. Men enbart kostnaden för att tvätta de kommunägda fastigheterna väntas uppgå till 50 000 kronor, rapporterar Skånska Dagbladet.

– Även barn kan bli skadeståndsskyldiga, påpekar Martin Thornell.

Publicerad 20 November 2017 05:55