Flera ideella filmstudios, bland annat flera i Skåne, har fått högre hyror efter att momsen på biobiljetter höjdes tidigare i år. Foto: mostphotos.com

Flera ideella filmstudios, bland annat flera i Skåne, har fått högre hyror efter att momsen på biobiljetter höjdes tidigare i år. Foto: mostphotos.com

Momshöjning på biljetter slår hårt mot filmstudios

En del har fått en hyresökning på 25 procent

SKÅNE. Sedan momsen på biobiljetter höjdes har många av Skånes filmstudios fått det kärvare. Anledningen är att momspåslaget även påverkar hyran som föreningarna betalar för sina lokaler. Nu kräver Sveriges förenade filmstudios, SFF, att momsfrågan ses över på nytt.

Av
Andreas Holm

"Ett av de filmpolitiska målen är att fler ser värdefull film som sprids och visas i olika visningsformer i hela landet. Den förändrade momsen på biobiljetter har fått negativa verkningar för många.", skriver Gunilla Wallin, ordförande i Sveriges förenade filmstudios, SFF, i ett brev till kulturdepartementet.

SFF organiserar ett 100-tal ideella lokalföreningar runt om i landet där bland annat filmstudions i Eslöv, Falsterbo-Näset, Helsingborg, Höganäs, Kristianstad, Landskrona, Lomma, Simrishamn, Sjöbo, Svalöv, Ystad och Ängelholm ingår. Många föreningar hyr idag in sig hos lokala biografer. En del har redan drabbats av en chockhöjning på hyran sedan nya momsregler infördes tidigare i år.

SFF är oroade inför framtiden, där många filmstudions, eller mindre lokala biografer riskerar att läggas ner på grund av högre kostnader på grund av ökad moms på biljettpriserna. Momsen infördes den 1 januari och höjdes rejält, från 6 till 25 procent.

"En biograf som tidigare sålde biobiljetter med 6% moms kunde då hyra ut sina lokaler med samma momspåslag. När de nu säljer biljetter med 25% moms måste de ta ut 25% moms för sina biografhyror. För momsbefriade ideella föreningar som SFF:s medlemsorganisationer innebär det en drastisk hyreshöjning.", skriver Gunilla Wallin.

Sveriges förenade filmstudios begär därför att att konsekvenserna av momshöjningen på biobiljetter utvärderas mer noggrant.

"Annars hotas en unik filmverksamhet som berikat svenskt filmliv sedan 1953.", skriver SFF.

Publicerad 20 November 2017 09:43