Hon vill göra en second hand-revolution

My Gullstrand: "Våra barn kan en dag bli lidande för vårt konsumtionssätt"

GLUMSLÖV/HELSINGBORG. My Gullstrand tröttnade på dagens konsumtionssätt och drog i gång en second hand-försäljning på sitt egna sätt. För den framtida miljöns och våra barns skull.

Allt började efter att My Gullstrand hade fått barn. Hon ville gärna kunna köpa kläder och prylar av bra kvalitet till sitt barn. Men upplevde att det ofta kostade mer än vad det smakade. Ett helt nytt plagg som inte hann användas många gånger innan det hade blivit för litet. Och det var inte alltid som det höll bra kvalitet.

Konsumtionssättet sänder inte heller några bra signaler till dagens barn, och kan vara direkt förödande för vår framtida miljö, anser hon.

– Våra barn kan en dag bli lidande för det konsumtionssätt vi har i dag, menar My som gärna vill handla begagnat men kände att marknaden  lämnade mycket i övrigt att önska.

– Många är rädda för ställen som upplevs som sunkiga, smutsiga och inte särskilt fräscha, säger My om somliga second hand-alternativ.

Visst finns alternativ som att handla begagnat på nätsajter som Blocket och Tradera, men det innebär ofta mycket möda för en endaste pryl, menar hon.

– Jag tycker att det är för begränsande att behöva åka hem till privatpersoner för att titta på enstaka saker. Och utbudet är så enormt att det blir svårt att sålla, känner hon.

Helst av allt ville hon komma in i en butik som kändes mer som på riktigt, som var fräsch och med varor som var snyggt iordningställda. Gjort med stil och känsla.

 

My med ett axplock av sina barns kläder.

My med ett axplock av sina barns kläder.

"Responsen har varit enorm"

Hon följde sitt hjärta och gjorde sin egen grej. I fjol startade hon företaget Familjen AB, och öppnade sin egen begagnatverksamhet.

– När man får barn skojar man ofta om att man kommer att få driva ett Familjen AB. Så därför fick företaget heta så, säger My med ett leende.

Sedan dess har ?My, som bor med sin familj i Glumslöv, drivit en pop up-butik på Drottninggatan i Helsingborg, ungefär en helg varannan månad. Hon lägger stort fokus på att det ska kännas som en riktig butik.

– Responsen har varit enorm, säger hon.

Hon har även anordnat loppis i Oxhallen i Helsingborg. Hon ser satsningen som ett sätt att göra revolution.

– Man kan göra fina fynd. Jag vill göra det mer legitimt att handla begagnat, säger tvåbarnsmamman.

I korthet går idén ut på att den som vill sälja sina saker lämnar in det till Mys verksamhet och sedan säljer företaget det när pop up-butiken har öppet. Den stora försäljningsförtjänsten går tillbaka till familjen som lämnat in, förklarar hon.

Helgen den 2-3 december satsar företaget på julklappsloppis i lokalen på Drottninggatan 29 i Helsingborg.

– Inför julen vill alla handla en massa presenter. Varför inte handla begagnat, säger 30-åringen som fortsätter:

– Om fler handlar begagnat blir det mindre åverkan på miljön. Men barnen blir precis lika glada som om de skulle få något helt nytt.

För de intresserade

Vid intresse av att sälja sina saker kan man kontakta företaget på: hej@familjenab.com

Publicerad 20 November 2017 10:10