"Jonathan betyder verkligen allt för Axel"

Hörbybon Jonathan Hellström kan bli Årets eldsjäl

HÖRBY. ”Med Jonathan kan Axel vara som vilken 10-åring som helst”. Det säger Anna Svensson Crona som nominerat cp-skadade sonen Axels personliga assistent, Jonathan Hellström, till Årets eldsjäl i kategorin ”kamratskap”.

– Jonathan är skillnaden mellan leva och överleva, han betyder allt för Axel. Det är inte alltid så roligt för honom att bara hänga med morsan och farsan, men med Jonte får han vara som vilken 10-åring som helst, säger Anna Svensson Crona.

Utmärkelsen Årets eldsjäl delas ut av föreningslivets spelbolag Folkspel och vinnarna presenteras på en gala i mars nästa år.

– Det är jätteroligt att vara nominerad, det är inte alla som får den möjligheten. Bara att få komma till galan på Berns ska bli en upplevelse, säger Jonathan Hellström som tävlar mot tre andra finalister i kategorin kamratskap.

Han har jobbat med Axel i 2,5 år och de ses sju timmar i veckan. Under den tiden har de fått en väldigt speciell relation.

– Vi har kommit nära varandra under den här tiden. Axel är alltid glad och nästan aldrig sur eller ledsen, det smittar av sig. Då blir det roligt att gå till jobbet.

När de ses gör de allt ifrån att kasta boll och rita till att lyssna på musik och sjunga ihop.

Idrott är ett annat gemensamt intresse. Jonathan spelar handboll i IK Lågans division 2-lag, där han även är lagkapten. Under sommarhalvåret är det fotboll som gäller.

Axel missar sällan en match, inte ens på bortaplan.

– Han brukar vara med på nästan alla matcher och följer med på bortamatcher ända upp till Kalmar, berättar Jonathan.

När Lokaltidningen kommer på besök har Axel såklart en Lågan-tröja på sig och på en av sina rullstolar har han även en Lågan-logga på hjulet.

– Eftersom han inte kan vara med på planen så kan han i alla fall vara supporter och heja på. Axel tycker det är väldigt roligt att gå på match, säger mamma Anna.

Till vardags jobbar Jonathan även som assistent åt tre autistiska barn på Georgshillsskolan. Och på fritiden är han ledare för två ungdomslag i handboll: F–04 och P–05/06.

– Det blir fyra träningspass i veckan som ledare. Och så har jag egen träning två gånger i veckan plus match på helgerna, så det är fullt upp.

På frågan hur han hinner med allt har Jonathan ett självklart svar:

– Lågan har gett mig så mycket, så jag vill ge något tillbaka. Och ideella föreningar lever på att det finns ledare som ställer upp och samtidigt är förebilder för de yngre spelarna.

– Och det är det här jag brinner för. Dessutom är det väldigt roligt att vara del av en lag med personer som man trivs väldigt bra ihop med.

Vad hade det betytt för dig om du vann Årets eldsjäl?

– Det hade varit otroligt stort, väldigt roligt, säger Jonathan Hellström.

När Axel Crona och Jonathan Helltröm träffas brukar de bland annat kasta boll. Axel är även Jonathans mest trogna supporter när han spelar match med IK Lågan.

När Axel Crona och Jonathan Helltröm träffas brukar de bland annat kasta boll. Axel är även Jonathans mest trogna supporter när han spelar match med IK Lågan.

Rösta

För att rösta i tävlingen gå in på hemsidan aretseldsjal.se

Publicerad 19 November 2017 05:00