TFF:s tränare: Slår inga glädjevolter än

Trelleborgs FF nära allsvenskan - allt avgörs i morgon

FOTBOLL. Trelleborgs FF har ett fint läge kvalreturen på söndag. Inför storpublik 4 731 på Vångavallen sköt Zoran Jovanovic och Salif Camara-Jönsson TFF ett steg närmare allsvenskan.

– Vi leder i halvlek, så jag slår inga glädjevolter än, säger tränaren Patrick Winqvist.

Han tog över laget för tre år sedan och har klättrat från division 1 södra till superettan, där TFF nu har chansen att åter igen bli allsvenskt efter uttåget 2011.

Under flera år har ledningen tillsammans med ledare och spelare arbetat hårt för att ta sig hela vägen tillbaka. Trelleborgs FF präglas idag av skånska spelare och lokala talanger. Klubben tänker mer långsiktigt menar Patrick Winqvist, som tränat både Brommapojkarna och Malmö FF innan kontraktet med TFF plitades under.

– Det gäller att ha en stabil grund. Ledningen har slitit i många år för att rädda klubben och nu ser man att allt det jobbet i motgångar börjat att bära frukt. Vi har aldrig övergett vår klassiska Trelleborgsmentalitet. Vi vill inte sudda bort epitet som Tjongavallen och tråkig fotboll, snarare är det kul att folk har nåt att irritera sig på.

Vad känner du att du tillfört?

– Att tänka enkelt och bara bygga vidare på klubbens filosofi. Att värva spelare som vill vara här för att spela för TFF och inte ser klubben som en språngbräda vidare har skapat en stark trupp. Nu är vi redo att ställa frågan om allsvenskan, även fast jag ska erkänna jag trodde det skulle ta lite längre tid.

Patrick Winqvist ger tummen upp. TFF leder inför den avgörande returen och tar med sig en tvåmålsledning. Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

Patrick Winqvist ger tummen upp. TFF leder inför den avgörande returen och tar med sig en tvåmålsledning. Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån BILDBYRN

90 minuter är avverkade. Trelleborgs FF leder med 2-0 över Jönköpings Södra i det allsvenska kvalet. I morgon söndag väntar de sista två halvlekarna på bortaplan innan det avgörs. I fjor skrapade TFF ihop 16 poäng på bortagräs i superettan. I år har 20 poäng kammats hem, en klar förbättring.

– I fjor slet vi rejält med bortaspelet och var för dåliga på att göra mål. I år har det lyfts, men vi kan alltid bli bättre, säger Winqvist.

Vad krävs för att ta klivet upp till allsvenskan?

– Ett tidigt mål, gärna minst ett mål i varje halvlek. Vi kommer att jobba oerhört hårt för detta och det går inte att bara försvara sin ledning. Jag räknar med en tuff anstormning från Jönköping så våra defensiva bitar måste falla på plats. Sedan måste vi se till att inte tappa enkla bollar.

På söndag blir det nollgradigt med risk för snö i Jönköping. Men vem bryr sig – Trelleborgs tränare kör alltid kortärmat, oavsett om det är 25 grader varmt eller flera minus.

– När det är match gäller alltid kortärmat. Någon grej måste man ju ha för sig. Dumt att bryta en fin tradition nu, säger Patrick Winqvist med ett hjärtligt skratt.

Får Trelleborgs supportrar jubla på

Får Trelleborgs supportrar jubla på "Vallen" i Jönköping? Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån BILDBYRN

Publicerad 18 November 2017 08:00