Maskrosbarnet öppnar sin tredje salong

"Blir fortfarande arg för att ingen gjorde något"

SKURUP. – Jag har fått ta så mycket skit. Orden är Therese Karlssons, hon är frisör och öppnar snart sin tredje salong som kommer ligga i Skurup. Men det har varit en lång kamp, hennes uppväxt kantades av psykisk ohälsa, missbruk och sexuellt utnyttjande.

Therese Karlsson står bakom disken i sin salong på Storgatan i Svedala. Över 200 kvadratmeter på Ozz i Svedala jobbar i dag sju frisörer och elever. I oktober gick köpekontraktet på filialen i Anderslöv igenom och till årsskiftet öppnar hon på Södergatan i Skurup.

– Jag ändrade nyligen namn på mitt företag till Ozz i Skåne, säger Therese.

Det ger ett hum om vad Therese har för ambitioner, salongimperiet ska korsa kommungränser. Men vägen hit har varit lång. Det var inte många år sedan som hon först lärde sig att ha vare sig, visioner, drömmar eller ens idéer om framtiden.

– Jag trodde inte att jag skulle bli vuxen. Jag kunde varken se eller tänka på framtiden.

Therese växte upp med sin mamma, två yngre syskon och en storebror. Hennes äldre bror utvecklade med tiden ett missbruk och hennes mamma led av en psykisk sjukdom och kunde inte finnas där för barnen på det sätt som barn behöver.

– Jag har varit som en förälder åt mina två yngre syskon sedan jag själv var ett litet barn.

Uppväxtens sår är djupa. Hjälpen utifrån var obefintlig. När hon läser texter som hon skrev i skolan som barn ser hon hur hon ropade på hjälp, många gånger.

– Jag blir fortfarande arg för att ingen gjorde något. Vi glömdes bort.

Hon flyttade hemifrån som 16-åring, till Staffanstorp. Det var en lättnad, nu behövde hon ju bara ta hand om sig själv.

På högstadiet hade hon praktik på en frisörsalong och blev biten. Hon bestämde sig för att hon ville gå frisörlinjen på gymnasiet.

– Det var extremt höga antagningspoäng då. Det var kämpigt, jag har aldrig haft lätt för de teoretiska ämnena.

Arbetet lönade sig och när hon började frisörprogrammet på Polhemsskolan i Lund förstod hon att hon var på helt rätt plats.

Hon köpte så småningom bostadsrätt, bildade familj och arbetade som frisör. Men hela tiden gjorde sig barndomen sig påmind.

– Jobbet var bra men jag kunde inte bearbeta mina minnen bakåt.

Therese berättar att hon inte kan komma ihåg att hon fått någon kärleksförklaring eller närhet när hon var liten. Ständigt sökande efter bekräftelse hon aldrig fick, gjorde att hon kunde utstå nästan vad som helst för att få det.

– Man gör saker som man aldrig skulle gjort annars. Jag har tagit så mycket skit och låtit mig stampas på.

– När jag kom ut som homosexuell 2007 tog jag för första gången tillbaka mig själv. Nu skulle jag vara jag.

Hon bodde ett tag i Anderslöv och flyttade till Svedala 2015. Allt som tiden gick märkte hon att hon faktiskt kunde. Och kunde det bra. När hon bytte från en salong till en annan märkte hon att många av hennes kunder flyttade med och hon insåg att hon var bra på sitt jobb.

– Det gick upp för mig att jag kunde starta eget. När just jag var efterfrågad.

Med samma driv som fick in henne på frisörprogrammet 1998 öppnade hon sin egen salong 2010, den 24 april.

Hon har avslutat kontakten med sin mamma. Men att bearbeta årens sår har inte varit lätt.

Först när hon träffade sin fru Neena 2015 kände hon att hon kunde falla.

– När jag var gravid tvingades jag vara sängliggande under en lång period. Då var jag tvungen att släppa kontrollen.

Ingen vet hela hennes historia och Therese jobbar med att skriva en bok om sitt liv. I dag kan Therese tänka på framtiden. Med snart tre salonger vill hon kunna fortsätta arbeta om kroppen en dag inte längre orkar, då kan hon fortsätta driva verksamheten och coacha sina anställda.

– Nånting jag har lärt mig under åren är att när man upptäcker vad man kan, då ska man göra det.

Fakta

Ålder: 35 år

Gör: Frisör och driver tre frisörsalonger.

Familj: Hustrun Neena, barnen Tuva 13 år och Marcel 11 månader.

Therese Karlsson har fått kämpa med sina villkor under uppväxten. Nu öppnar hon sin tredje salong. Här med sonen Marcel, 11 månader.

Therese Karlsson har fått kämpa med sina villkor under uppväxten. Nu öppnar hon sin tredje salong. Här med sonen Marcel, 11 månader.

Publicerad 18 November 2017 06:00