Polisanställds bil vägde 600 kilo för mycket efter spritresa

Döms till böter för brott mot trafikförordningen

HELSINGBORG. Den polisanställdes skåpbil vägde 600 kilo för mycket efter en resa till Tyskland för att löpa vin och öl. Överlasten drog till sig Helsingborgstullens intresse. Nu döms mannen till 4 000 kronor i böter för brott mot trafikförordningen.

Det var i början av maj i år som den snart sextioåriga mannen, som är civilanställd vid polisen, åkte över till tyska Burg tillsammans med en vän för att köpa öl och vin. På väg hem stoppades de av tullen i Helsingborg som reagerade på att skåpbilen verkade baktung.

Och mycket riktigt. Vid en invägning av fordonet visade det sig att bilen var för tungt lastat, med hela 600 kilo, vilket är 66 procent över den tillåtna gränsen.

Den polisanställde som vid tillfället var passagerare i bilen, men som står som ägare på fordonet, har förklarat händelsen med att han inte uppfattat alkoholens exakta tyngd.

”Man väger inte kassarna vid butiken”, har han uppgett i förhör.

Utöver varorna som vännerna köpt i Tyskland fanns även verktyg, järnskrot, samt monterade skåp och hyllor i bilen.

Mannen uppger att han visste att bilen har en maxlast eftersom han såg det i registreringsbeviset när han köpte bilen för ett par år sedan, men att han hade svårt att tolka det på grund av läs-och skrivsvårigheter.

Med tanke på att bilen är en lätt lastbil och har mycket utrymme bak trodde han inte att det var fel att lasta som de gjorde.

Mannen döms mot sitt nekande till 4000 kronor i böter för brott mot trafikförordningen.

Publicerad 17 November 2017 12:34