Mias fall bakom krisen i LSS

Av
Anna Fröjd

GÄRSNÄS. Mia Andersson förlorade mot Simrishamns kommun och fick färre timmar till assistans. Nu har hennes ärende blivit politiskt sprängstoff på högsta nivå och regeringen har tillsatt en utredning.

Mia Andersson har Prader Willis syndrom. Det gör bland annat att hon har svårt att reglera matintag, hon har svårt för förändringar och är i stort behov av sina rutiner och förberedelser. Idag har hon sin pappa som personlig assistent, det ger den största tryggheten.

– Det är bra, jag vill inte ha någon som jag inte känner, säger Mia Andersson.

Men att ha sin pappa som personlig assistent gör också att hennes situation är speciell.

När hon fick indragna assistanstimmar för att ta sig till och från sjukhusbassängträningen i Ystad betydde det inte att hon tvingas sluta med bassängträningen. Hennes pappa Christer Andersson fortsätter att skjutsa henne dit som han alltid har gjort.

– Simrishamns kommun tyckte att Mia skulle ta färdtjänst och att jag i så fall skulle köra efter i min bil. Den här sortens avslag påverkar oss framförallt ekonomiskt, säger Christer Andersson.

Att deras fall, som i somras avgjordes i Högsta förvaltningsdomstolen och som till slut gav Simrishamns kommun rätt att minska på assistanstimmarna, nu diskuteras på högsta politiska nivå överraskar Christer Andersson.

– Jag hade nästan hunnit glömma domen, jag har hört diskussionerna men inte intresserat mig så mycket. Nu blir jag lite snopen, säger Christer Andersson.

– Det är tragiskt att det påverkar så många, hade vi vetat det hade vi inte drivit det. Men Simrishamns kommun överklagar det mesta, de vill väl begränsa assistansen så mycket de kan.

För Mia Andersson påverkas inte livet nämnvärt tack vare hennes pappa. Hon fortsätter att sköta om sina höns och hundar. Varje måndag åker hon som vanligt till den tempererade sjukhusbassängen i Ystad och tränar.

Publicerad 14 November 2017 12:00