Tysk bagerikedja storsatsar i Skåne

"Vi vill ge brödkulturen ett lyft"

SKÅNE. Den tyska bagerikedjan Werners Backhaus satsar på den skånska marknaden. Nu planeras för nyöppningar på flera orter.

Först på tur är Svedala och Lund. Den första december slår bagerierna upp portarna.

– I Svedala har vi haft en produktionsanläggning i ett och ett halvt år. Till en början kommer vi att ha försäljning i en vagn. Men vi har fått bygglov för att bygga ut lokalen. Slår försäljningen väl ut så kommer vi att bygga ut, berättar Holger Brede som är Sverigechef.

Svedalabageriet återfinns på Bolagsgatan, på Östra industriområdet, och kommer från och med 1 december att kräva tre och en halv tjänst. Går det riktigt bra så kan de bli fler.

I Lund anställs åtta-tio personer på kaféet som öppnar på Lilla fiskaregatan.

– Svedala blir navet i vår satsning. Här produceras degen som sedan körs ut till kaféerna, där den kyls och jäses för att sedan bakas framför kunderna, berättar Holger Brede.

Förutom Lund och Svedala finns Werners backhaus sedan tidigare i Valengallerian i Trelleborg.

– Vi håller just nu på att titta på ett läge i centrala Malmö. Även Löddeköpinge och Helsingborg är på gång. Meningen är att vi ska bli 10-15 enheter i Sverige inom loppet av fem år, säger Holger Brede som tror att den visionen är fullt möjlig.

– Vi är ett dragplåster i Valengallerian i Trelleborg. Medan gallerian i stort tappar kunder så ökar vårt kundantal varje månad. Meningen är att vi ska bygga ut lokalen i januari.

Varför satsar ni på Skåne nu?

– Sverige består till stor del av industritillverkat bröd. Det här är något nytt. Vi vill ge brödkulturen ett lyft.

Werners backhaus är mest känt för sitt bröd men tillverkar också tårtor och mackor. Kaffe, te och läsk produceras även det på ett speciellt och eget vis.

– Vi filtrerar vårt vatten på stället för att ge det samma kvalitet som källvattnet i Österrike, så att vi kan mjukrosta kaffet. Det gör att kaffet blir snällare mot magen, säger Holger Brede.

Publicerad 13 November 2017 14:41