Patient tvingades gå ner för trappa med bruten nacke

Nu riktar IVO kritik mot ambulanspersonalen

KRISTIANSTAD. Trots att patienten klagade på smärta i både rygg och nacke togs han inte på allvar, utan tvingades gå ner från ovanvåningen till ambulansen för egen maskin. Upprepade gånger sa ambulanspersonalen till honom att skärpa sig. På sjukhuset visade det sig att han brutit två nackkotor och att han led av ett traumatiskt diskbråck. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg kritik mot ambulanspersonalen.

Det var den 11 mars i år som den 58-årige mannen föll ur sin säng och skadade sig allvarligt.

Efter fallet upplevde han kraftiga smärtor i nacke, rygg och skuldror och ambulans tillkallades.

När ambulanspersonalen anlände upplystes de om symptomen. Trots det sattes ingen nackkrage. Mannen som vid det laget skrek av smärta och hade okontrollerade armrörelser blev vid upprepade tillfällen tillsagd att skärpa sig och gå ordentligt.

”De tyckte att han luktade alkohol och togs inte på så stort allvar, trots att han aldrig slutade skrika av all smärta”, skriver frun i anmälan till IVO.

På sjukhuset kunde man konstatera att två av 58-åringens nackkotor var brutna och att han led av ett traumatiskt diskbrock som han ådragit sig i fallet.

Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg skarp kritik mot ambulansföretaget Falck Ambulans AB då de anser att de brustit i sitt agerande och inte uppfyllt kraven på en sakkunnig och omsorgsfull vård.

”Då patienten under kvällen druckit alkohol samt var diabetiker, vilket kan maskera smärtor, borde man ha övervägt skador på kotpelaren och åtminstone satt på en halskrage inför transporten till/sjukhus” skriver de i sitt utlåtande.

Efter händelsen har patienten stelopererats och saknar i dag känsel i sina fingrar.

Publicerad 13 November 2017 00:00