M i Vellinge vill införa integrationsplikt för nyanlända

"Att ställa krav handlar om att bry sig"

VELLINGE. En kurs i svenska värderingar som är obligatorisk för alla nyanlända. Det föreslår Moderaterna i Vellinge.

– Det är viktigt att vi är tydliga med att alla måste bidra och att vi ställer samma krav på alla. Att ställa krav handlar om att bry sig, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M).

Sedan tidigare har Moderaterna varit drivande i frågan om ett tiggeriförbud i kommunen. Nu vill partiet dessutom införa en så kallad ”integrationsplikt”. Rent konkret handlar det om en 60-timmarskurs där nyanlända får lära sig vikten av det svenska språket, eget arbete, rättigheter och skyldigheter samt jämställdhet mellan män och kvinnor.

Kursen avslutas med ett prov. Den som blir underkänd måste gå om kursen.

– Svenska samhället bygger på grundläggande värderingar så som demokratiska principer och jämställdhet, värderingar som måste upprätthållas och värnas utan kompromisser. Svenska samhället bygger även på ett väl utbyggt välfärdssystem och socialt skyddsnät, som grundar sig på att människor arbetar och betalar skatt. Upprätthåller vi inte den ordningen kommer nuvarande system att urholkas och kollapsa.

Förslaget är en vidareutveckling av en befintlig integrationsplan och kommer att diskuteras i fullmäktige den 21 november.

Publicerad 13 November 2017 00:00