Fick inte vård tillräckligt snabbt – miste stortån

Efter tre besök på akuten gick inte infekterad stortå att rädda

HELSINGBORG. Efter tre besök på akuten vid Helsingborgs lasarett fick mannen vård för en infekterad stortå. Men då var det för sent.

Av
Andreas Holm

Akuten vid Helsingborgs lasarett får kritik från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för passiv hantering vid tre besök av en diabetiker med en sårig och infekterad stortå med nedsatt cirkulation.

Enligt Ivo borde han omgående ha skickats till diabetesfotmottagningen. Mannen förlorade senare tån.

Det var i mitten av förra sommaren som mannen uppsökte akut vård får en rodnad och svullen högerfot med ett smärtande sår på stortån. Mannen fick antibiotika och remitterades till sin vårdcentral.

Tre veckor senare skickde en läkare tillbaks mannen till akuten efter att tån började bli blåare och mer svullen. En distriksköterska skrev samma dag i journalanteckningar att tån var "missfärgad, blå och kall". Efter en röntgenundersökning på lasarettet visades att mannen fått en förvärrad skelettinfektion, så kallad osteit. Istället för att skicka mannen direkt till diabetesmottagningen ansåg akutmottagningen att invänta en ny läkartid som bokades fem dagar senare.

Men 48 timmar efter besöket var mannen tillbaka på akuten. Då var stortån så pass sårig och infekterad att läget var ytterst allvarligt. Hela tån var blåviolett och mannen skickades till fotmottagningen. Där direktinlades mannen på en infektionsavdelning för intravenös antibiotikabehandling på grund av misstanke om djup infektion i höger fot. Fyra månader senare föll patientens stortå av. Då hade mannen drabbats av en infektion i benet. Vid ett besök på akuten i slutet av förra året blev mannen inlagd, fick vård för sin infektion och blev sedan bättre.

Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg kritik mot vården. Där bedömer Ivo att händelsen ha "medfört en vårdskada, som dock sannolikt inte var undvikbar" och att en diskussion vid andra akutbesöket borde förts med diabeteskonsulten eller en fotortoped. "Vid patientens tredje besök på akutmottagningen, borde patienten blivit inlagd för intravenös antibiotikabehandling.", skriver Ivo som bedömer att vårdgivaren inte har uppfyllt kraven på en god vård.

Publicerad 13 November 2017 11:36