Damerna saknar avtal - hotar med bojkott och strejk

Vägrar att gå på Fotbollsgalan och spela match mot Frankrike

FOTBOLL. Damlandslaget har fått nog. Efter ett år utan ett avtal och strandade förhandlingar hotar spelarna med strejk genom att bojkotta Fotbollsgalan nästa måndag och en träningsmatch mot Frankrike den 27 november.

- Vi kommer inte att gå på Fotbollsgalan. Vi har inte haft ett avtal på hela året och vi vill få till ett avtal, säger Caroline Seger som är lagkapten i det svenska landslaget till Fotbollskanalen

FC Rosengårdspelaren är en av spelarna i förhandlingsdelegationen gentemot Svenska fotbollförbundet. Tillsammans med Nilla Fischer, Hedvig Lindahl och Lotta Schelin har hon försökt få fram ett avtal som ger damspelarna bättre villkor. Men exakt vilka siffror det rör sig om vill inte Seger gå in på.

- Siffror är ganska oväsentligt. Vi vill bli respekterade för det arbete vi gör.

- Vi vill ha ett avtal klart. Detta är för framtiden, vi har inte långt kvar i landslaget men vi vill att de som kommer efteråt ska få rätt förutsättningar.

Beskedet om en bojkott offentliggjordes igår, ett dygn före de svenska herrlandslagets avgörande playoffmatch till VM mot Italien . "Det är respektlöst", röt herrarnas landslagsbas Lasse Richt till Fotbollskanalen.

På sin hemsida skriver Svenska fotbollförbundet att ett avtal är nära och att de är förvånade till damlandslagets utspel.

- Vi ställer oss frågande till utspelet – det är inte i linje med vad vi gemensamt kommit överens om. Men det påverkar inte vår ambition att nå en överenskommelse som alla inblandade kan acceptera. Vår förhoppning ändras inte utifrån de utspel vi sett utan vår ambition kvarstår.

USA:s fotbollsdamer har tidigare stämt sitt förbund för lönediskriminering medan Norge har nått ett jämlikt avtal där herrarna bidragit med pengar. Även de danska herrarna har enligt Fotbollskanalen erbjudit att skjuta till pengar till damerna i Danmark, som under hösten strejkat och vägrat spela bland annat VM-kvalmatch mot Sverige.

- Vi vill inget hellre än att spelarna ska bli nöjda med sitt avtal och känna sig uppskattade. Vi är beredda att gå väldigt långt – och tycker att vi har gjort det – för att nå dit. Men vi har också ett ansvar för förbundets hela verksamhet och ekonomi, skriver förbundet på sin hemsida.

Lokaltidningen har försökt att nå Caroline Seger men utan resultat.

Publicerad 13 November 2017 13:44