Inför UFC-fajten:

"Bara lämna hjärtat i buren"

MALMÖ. "Elbow queen" är redo för oktagonen igen. Den 21 oktober går Malmöfightern Lina Länsberg, 35, sin tredje UFC-match och ställs nu mot nykomlingen Aspen Ladd.

– Jag kommer att vinna. Det är det enda som gäller, säger Lina Länsberg om fighten som avgörs i polska Gdansk.

Det är lite mer än ett år sedan som Redline Training Centers fighter gjorde sin UFC-debut. Ett av världens tuffaste motstånd stod mot Lina Länsberg i buren. Cris "Cyborg" Justino, som på senare tid blivit UFC-mästare i fjädervikt, vann på teknisk knockout i den andra ronden. Lina fick en snabb revansch och kunde i våras ta sin första UFC-seger efter att ha besegrat Lucie Pudivola på en gala i London.

Om knappt en vecka väntar tredje UFC-matchen för Lina Länsberg, som har ett tävlingsfacit på sju vinster, varav fyra på knockout, och två förluster. Men även fast hon är segerviss ser hon inte med lätthet på mötet mot UFC-nykomlingen Aspen Ladd, som hittills gått obesegrad under sin karriär.

– På den här nivån är alla matcher svåra och viktiga. Det gäller att fokusera på mina styrkor och det kan jag kontrollera. När jag har gjort min del fullt ut så har jag gjort allt jag kan. Då återstår det bara att lämna hela sitt hjärta i buren när det väl är dags, säger Lina Länsberg.

Räkna med massivt publiktryck. Ergo Arena i Gdansk tar emot 15 000 åskådare och redan nu har de flesta biljetter sålts ut. Lina Länsbergs fight tillhör underkortet, förmatcherna, i "UFC Fight Night 118" innan huvudmatcherna där bland andra de polska publikfavoriterna Karolina Kowalkiewicz (rankad trea i UFC) ställs mot Jodie Esquibel, USA och veteranen Jan Blachowicz går match mot amerikanen Devin Clark. Obesegrade Oskar Piechota, också han en polsk UFC-fighter, ställs mot Jonathan Wilson, USA.

Om sin motståndare från USA säger Lina, tidigare både VM- och EM-mästare i thaiboxning, så här:

– Aspen (Ladd) har inga direkta svagheter så som vissa andra fighters har, däremot har jag styrkor som går att utnyttja mot henne. Hon är otroligt duktig och tuff, men självklart är det en styrka hos mig att jag har klivit upp i en ring eller bur så många gånger.

Lina Länsberg brukar säga att man måste slåss för sin brödföda, att livet som fighter inte är så glamouröst som många verkar tro. Hårt jobb och mycket träning med coacherna på Redline Training Center i Malmö ligger bakom.

– UFC betalar bra för matcherna, men man går ju inte matcher varje månad direkt vilket gör att man är beroende av sponsorer, samarbetspartners och att föreläsa för att få allt att gå ihop. Vill man slå sig till ett UFC-kontrakt så krävs det definitivt blod, svett och tårar och inte acceptera någon annan väg än vägen framåt, oavsett motgångar och svårigheter, säger hon.

Då gäller det att vinna matcher?

– Det finns bara det. Jag har mött de tuffaste motstånd man kan möta och har varit i många blodiga krig förut. Så ja, jag vinner i Polen.

FAKTA

Lina Länsberg möter obesegrade amerikanskan Aspen Ladd i "UFC Fight Night 118 Cerrone vs. Till" i Gdansk, Polen, den 21 oktober.

Länsberg, som är 1-1 i UFC, gjorde debut mot Cris "Cyborg" Justino i september förra året och föll på teknisk knockout, men vann sin andra fight i ”UFC Fight Night 107 – Manuwa vs. Anderson”, där hon vann över Lucie Pudilova på enhälligt domslut.

Matchkortet i Gdansk:

Donald Cerrone, USA-Darren Till, ENG (weltervikt)

Karolina Kowalkiewicz, POL-Jodie Esquibel, USA (stråvikt)

Jan Blachowicz, POL-Devin Clark, USA (lätt tungvikt)

Jonathan Wilson, USA-Oskar Piechota, POL (mellanvikt)

Underkortet

Marcin Held, POL- Teemu Packalen, FIN (lättvikt)

Anthony Hamilton, USA-Adam Wieczorek, POL (tungvikt)

Damian Stasiak, POL-Brian Kelleher, USA (bantamvikt)

Trevor Smith, USA-Ramazan Emejev, Azerbadjan (mellanvikt)

Artem Lobov, RYS-Andre Fili, USA (fjädervikt)

Jim Wallhead, ENG-Warlley Alves, BRA (weltervikt)

Lina Länsberg, SVE-Aspen Ladd, USA (bantamvikt)

Felipe Arantes, BRA-Josh Emmett, USA (fjädervikt)

Publicerad 15 October 2017 06:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen