Vill göra den skånska flaggan officiell

”Är populär bland skåningar”

SKÅNE. Den rödgula skånska flaggan är inte officiell och får därmed inte hänga tillsammans med den svenska utanför Rådhus Skåne i Kristianstad. Det slog statsheraldikern Carl Michael Raab fast för en dryg månad sedan. Nu vill regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon göra flaggan officiell.

– Den gulröda skånska flaggan är väl förankrad, välkänd i Skåne och populär bland skåningar. Det är hög tid att den får officiell status, säger Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S), i ett pressmeddelande.  

Vidare föreslås att regionstyrelsen ska utfärda föreskrifter för flaggning. I dessa regler ska bland annat förhållandet till europaflaggan, den svenska flaggan, Region Skånes vapenflagga samt de kommunala vapenflaggorna beskrivas.

– Innan dessa föreskrifter fastställs ska de skånska kommunerna och andra intressenter höras, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande.

Den rödgröna majoriteten är inte heller ensamma om att vurma för landskapsflaggan.

– Vi noterar att Moderaternas påtryckningar för att återupprätta den skånska flaggan har hörsammats, säger oppositionsledaren Carl Johan Sonesson (M), i ett pressmeddelande. 

– Samtidigt är vi fortfarande bekymrade över det beslutstrots som Socialdemokraterna och Miljöpartiet har gått i täten för.

Han syftar tillbaka till ett beslut som togs i Regionfullmäktige om flaggan redan 1999. I samband med regionstyrelsens bildande beslutades då att den rödgula korsflaggan skulle användas, men av okänd anledning försvann den från Rådhus Skåne under våren 2014, under femklöverns styre.

– Vi har upprepade gånger ställt frågan om varför flaggningen upphörde 2014, men ej fått svar. Därför vill jag att revisionen tittar på detta, säger Sonesson.

Enligt Stiftelsen Skåneländska Flaggans Dag är statsheraldikern utlåtande inte heller ett förbud utan mer en rekommendation.

– Han tillåter och förbjuder inte. Det är fritt fram att göra som man vill, men han kanske inte blir så glad för det. Det är inget förbud utan en rekommendation. Det kan vi gladeligen strunta i, säger Sven-Olle R Olsson, ledamot, Stiftelsen Skåneländska Flaggans Dag, till Lokaltidningen.

Enligt honom är den skånska flaggan redan officiell då den sedan tidigare är godkänd av Region Skåne.

– Det finns officiella och icke officiella flaggor. Det är två olika grader. Flaggan med vapnet är officiell som statsheraldikerna säger, men den skånska korsflaggan (röd och gul) har blivit godkänd av Region Skåne och är i och med det en officiell flagga för oss, säger han.  

Ärendet kommer att tas upp i regionstyrelsen den 5 oktober för att sedan behandlas i fullmäktige 23 oktober.

Publicerad 26 September 2017 10:02

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen