Polisen bekräftar:

Ubåten sänktes med avsikt

Tar hjälp av försvaret för att hitta försvunna Kim

KÖPENHAMN. Skånska journalisten Kim Wall, 30, saknas fortfarande efter en tur med ubåten Natilus, som förliste i Öresund under fredagen.  Under helgen har farkosten bärgats och undersökts och vattnet kring Køgebukten, där ubåten anträffades, har luskammats efter spår.

Nu tar den danska polisen hjälp av ett Defender-flygplan, som lånats in från försvaret, för att söka av Öresund från ovan.

– Fördelen med planet är att det kan vara uppe i luften länge och söka av ett betydligt större område än exempelvis en helikopter. Den är dock inte lika bra vad gäller att rädda upp folk från vattnet, säger Ole Theill Sørensen, vaktledare på försvarets operationscenter till Ekstra Bladet.

Planet som från och med måndagsmorgonen finns till polisens förfogande är samma typ av plan som används för att övervaka det pågående gängkriget i Köpenhamn. Observationerna sker visuellt genom en kamera med zoomlins.

Vilka områden man kommer söka av vill polisen inte gå ut med, men under söndagen fick det danska försvaret tillstånd att även gå in över svenskt luftrum.

Det var under torsdagskvällen som den välrenommerade frilansjournalisten Kim Wall gav sig ut i Öresund tillsammans med den nu häktade uppfinnaren Peter Madsen för att göra ett reportage.

Enligt Madsen ska den unga skånskan ha släppts av några timmar efter avfärden på Refshaleøen norr om Köpenhamns operahus. Men Kim kom aldrig hem och under natten anmäldes hon försvunnen av sin pojkvän.

Polisens teori är att Madsen bragt Kim Wall om livet i samband med ubåtsturen och sedan med vilje sänkt farkosten. Madsen själv, som sitter häktad misstänkt för oaktsamt mansdråp, vilket motsvarar den svenska brottsrubriceringen vållande till annans död, nekar till brott. 

Under måndagseftermiddagen bekräftade danska polisen att ubåten sänkts avsiktligt. 

"En väsentlig del av elektronik från fartyget var säkrat och skickades för vidare undersökning för att kunna rekonstruera ubåtens rutt och en tidslinje för rutten", skriver Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande.

Kim Wall är nu internationellt efterlyst.

Publicerad 14 August 2017 13:19

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen