Hasse Andersson:

"Alla väntade på någon tabbe"

Profilen tänker plocka russinen ur kakan

SOMMARPROFILEN. Han är skåningen med hela svenska folket, har varit en profil i både radio och tv. Men det är musiken han brinner för.
– Nu ska fokusera på det jag tycker är roligast, säger Hasse Andersson.

Ingenting har varit sig likt för Hasse Andersson sedan 2015 när han kom fyra med ”Guld och gröna skogar” i Melodifestivalen. Låten har streamats över 22 miljoner gånger på Spotify och uppmärksamheten har varit enorm. När han sedan äntrade melloscenen som programledare, med Clara Henry och David Lindgren, fullkomligen exploderade det.
– Det var de tuffaste sex veckorna i mitt liv med jobb från morgon till kväll och pressen var efter mig. Alla väntade på någon tabbe eller att man sa något man inte fick, säger turnéaktuelle Hasse Andersson.
Han beskriver tiden som en ”kompakt stressituation”.
Men nu har han bestämt sig för att landa. Något mer mello blir det inte, enligt Hasse, och han har fått förfrågningar ett antal gånger om att medverka i tv-programmet Let's Dance, till exempel.
– Jag har inget mer att bevisa. Nu har jag gjort mellon. Ska jag vara med i något mer tv-program är det för att komma dit och spela någon låt och för att jag tycker det är roligt. Jag är ingen dansare. De vill bara ha någon att skratta åt, men jag tycker inte det är kul att dansa, säger Hasse Andersson och ler.
– I stället ska jag plocka russinen ur kakan – det ska jag göra på ålderns höst, fortsätter han.
En följd av Melodifestivalen han inte hade räknat med, är att hans publiks medelålder har sänkts drastiskt.
– Jag har blivit någon slags barnstjärna! Jag får så mycket kärleksbetygelser av barn från hela landet. Men det är jätteroligt. Jag har alltid gillat barn.
Genom tv-programmen Svingelsskogen och Hasses Trädgård har han tidigare mött barnpubliken, och nu alltså även ännu tydligare genom musiken.
– Jag vet inte varför ”Guld och gröna skogar” har fångat barnen. Men antagligen för att det är enkelt och svängigt och passar bra att sjunga med i – det jag har vuxit upp med. Därför är det enkelt för mig att förmedla vidare, säger Hasse Andersson.
Han har varit inom branschen i nära 40 år och många ser ett likhetstecken mellan Hasse Andersson och Skåne.
– Jag har blivit någon sorts skånsk ikon. Man förknippar Hasse med Skåne.?Men vi är fler; Peps Persson,?Danne Stråhed, Mikael Wiehe, Nisse Hellberg.. När jag som ung sjöng Sven-Ingvars låtar imiterade jag Sven-Erik Magnusson men när jag började skriva egna låtar var det naturligt att sjunga på skånska.
Han håller just nu på att skriva låtar till en kommande skiva. Men under åren har källorna till inspiration förändrats.
– Det är svårare nu. Förr var det så mycket jag hade upplevt men nu har man skrivit av sig. Jag vill inte heller upprepa mig. Men jag har nog blivit noggrannare med språk och går inte närmsta vägen längre, säger han och ler.
Även om han vill fokusera på musiken framöver har han en del andra projekt på gång.
– Det är tal om att göra en fars med Peter Flack, ”Skuld och gröna skogar” och jag håller på att spela in nya avsnitt av ”Hasses trädgård”, säger han och fortsätter;
– Jag känner att jag har fått vara med och göra det mesta och vill ge tillbaka. Därför spelar jag i bland på sjukhus och för äldre. Och nu ska jag ta det lite lugnare och turnerandet försöker jag göra lite mer av en upptäcktsresa. Ofta är min hustru Monica med och vi ser oss om ute på turné. Vi ska inte slösa bort den dyra tiden vi har kvar.

Hasse Andersson

Född: I Malmö.
Ålder: 69.
Bor: I Ängelbäcksstrand, Bjäre.
Familj: Hustru, två egna barn, en styvdotter, en fosterson och fem barnbarn.
Aktuell med: Ny singel och turnén ”Hasse, Pernilla och Nisse” kommer till Helsingborg i kväll, Ängelholm 19 augusti.
Dålig ovana: ”Jag är högbyggare. Papper och saker hamnar lite varstans hemma”.
Gör helst på sommaren:”Tar en tur med båten, är i trädgården, spelar golf eller reser”

Publicerad 22 July 2017 06:00