Parets stadsodling kan vara landets största

"Det man odlat själv smakar alltid bättre"

MALMÖ. Ett stort matintresse fick Buddha Browett och Sofia Reuterving att börja odla själva. Först för privat bruk, sedan kommersiellt. Numera driver de en stadsodling på 2 500 kvadratmeter.
– Vi har fått höra att det är Sveriges största stadsodling. Stadsodling är stort överallt, men inte riktigt lika stort i Sverige, även om det växer, säger Buddha Browett.
På deras ”Los Perros Urban Farming” i Västra Skrävlinge, mellan kyrkogården och rondellen vid Rosengård, odlas det mesta i grönsaks- och örtväg, allt ekologiskt. Denna dag är det dags för jordärtskockor att komma i jorden. Det är det tredje året som paret odlar på marken, som de hyr av Malmö stad.
– Det var inget här tidigare, nu är det flera som odlar här, säger australiensaren Buddha Browett.

I år har de mer än fördubblat arealen för sin odling och har slutat respektive jobb och studier för att kunna satsa helhjärtat på att bruka jorden. De är båda vegeterianer och har ett stort intresse för mat. Buddha Browett har dessutom ett förflutet inom restaurangbranschen. När paret bodde i Barcelona odlade de för eget bruk hemma på balkongen. Inflyttade till Malmö blev de överlyckliga när de fick en odlingslott i Rosengård.
– Vi älskar att äta och det man odlat själv smakar alltid bättre. Vi äter otroligt bra. Det är så det började, säger Sofia Reuterving.

När de sålde sina grönsaker på Stadens skafferi i Folkets park märkte de ett stort intresse för närodlat och ekologiskt. Kunderna är både privatpersoner och restauranger, som Lyran, Västergatan och Malmö saluhall. Genom crowdfunding har paret fått ihop 30 000 kronor, vilket möjliggjort investeringar ibland annat verktyg.
Är det hårt arbete?
– Ja, verkligen. Samtidigt känns det inte som ett arbete för det är väldigt tillfredsställande. Men vi är väldigt intresserade av att få volontärer.
FOTNOT. De har ett informationsmöte om sin odling på Garaget den 11 maj.
Åse-Marie NIlsson

Dotern Cleo får titta på när jordärtskockor kommer i jorden. Foto: Åse-Marie Nilsson

Dotern Cleo får titta på när jordärtskockor kommer i jorden. Foto: Åse-Marie Nilsson

Publicerad 20 April 2017 05:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen