Rullande slakteri kommer på hembesök

Hälsingestintan hittar till Annefält... och allt fler skånska gårdar

Av
PER OHLSSON

KÅGERÖD. Det började i liten skala, men redan första året hakade några Skånegårdar på det mobila slakteriprojektet. Köttbönderna Bo Anders och Lars-Göran Jönsson i Kågeröd är två av pionjärerna.
Två långtradare - med texten etiskt kött i stora bokstäver - står uppställda intill hagen alldeles sydost om stallbyggnaden på Annefälts gård.
Det är det rullande slakteriet som kommit på besök – med skarpa knivar och avancerad teknik. I konceptet garanteras att djuren fötts upp med god djuromsorg och låg miljöpåverkan.
En minst lika viktig komponent är den stressfria sista resan. Att slaktaren kommer till gården innebär förstås att transportledet elimineras och att köttdjuren avslutar sina liv i hemmiljö.

Det finns de som hävdar att i princip all slakt är oetisk, men makarna Marika och Lars-Göran Jönsson vill lyfta fram fördelarna.
– Vi känner att det är viktigt att upplysa folk om etiskt kött nu när det fokuseras på mycket negativt i branschen. Som vanvård, djurtransporter och allmänt lidande, säger Marika Jönsson.
– Som vi ser det är det så långt från köttskandaler man kan komma. Hälsingestintan, som vi samarbeta med och som sköter slakten, erbjuder dessutom 100 procent spårbart kött.
Slakteriet består av två stora lastbilar som körs till gården och ställs upp. Kossorna kliver på och slaktas på plats. Köttet kyls sedan ned i lastbil nummer två, och när slakten är färdig körs djurkropparna till styckeriet.
– Fördelen är att kossorna slipper bli stressade. Nu är de i sin hemmiljö med sina vanliga skötare och allt går väldigt sansat till. Teknologin vi byggt upp gör att allt är digitalt spårbart ner på varje köttskiva. Du kan scanna av texten på förpackningen med din mobil i butiken och se exakt varifrån produkten kommer, förklarar Britt-Marie Stegs, som startade Hälsingestintan 2015.
Och produkter från Annefält finns ofta i köttdiskar hos handlare i både Kågeröd och Svalöv.

Britt-Marie Stegs berättar att bilarna rullat ner till Skåne fem gånger om året och att en handfull gårdar här nere ingår i projektet.
– Men efterfrågan är stor, fler vill vara med och vi växer. Folk är villiga att betala några kronor extra för bra produkter som de dessutom vet var de kommer ifrån. Även utomlands finns intresse och så tittar vi på om vi kan utvidga med exempelvis lammproduktion.
– I dag har jag 43 anställda, alltifrån slaktarna till marknadsförare, säljare och administrativ personal. Dessutom äger företaget 700 egna djur.
Lars-Göran och Marika Jönsson i Kågeröd har varit med nästan från starten.
– Vi föder upp amkor och kalvar och tidigare skickade vi iväg djuren på lastbil till slakteriet. Det kunde bli långa transporter, så det här känns mycket bättre, säger Lars-Göran.
Totalt slaktas 45 djur under två dagar på Annefält, som är en av gårdarna där bröderna Lars-Göran och Bo Anders Jönsson driver upp köttdjur.

Närproducerat och spårbart. Köttbönderna Jönssons produkter finns i flera butiker nära brödernas gårdar. ”Allt är digitalt spårbart ner på varje köttskiva”.

Närproducerat och spårbart. Köttbönderna Jönssons produkter finns i flera butiker nära brödernas gårdar. ”Allt är digitalt spårbart ner på varje köttskiva”.

Marika och Lars-Göran Jönsson tar en fika på stående fot med Hälsningestintans Peter Cartbo och grundaren och ägaren Britt-Marie Stegs från Järvsö.

Marika och Lars-Göran Jönsson tar en fika på stående fot med Hälsningestintans Peter Cartbo och grundaren och ägaren Britt-Marie Stegs från Järvsö.

Publicerad 17 April 2017 05:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen