Föreningen som nördar ner sig i akvariefiskar

MALMÖ. Hallå där Erik Bårdskär, vice ordförande i Malmö akvarieförening.

Anses det som nördigt att vara intresserad av akvariefiskar?
– Ja, absolut. Vi i föreningen hävdar att det inte är nördigt, men det är det ju, förstås. För mig är det en väldigt berikande hobby. Det är som att studera en egen värld. Att vara med i Malmö akvarieförening handlar också om gemenskap. Vi är ett trevligt gäng, som har väldigt kul ihop.

Hur många är ni?

– Omkring 100 medlemmar. Den övervägande majoriteten är män från 35, 40 år och uppåt. Nördstämpeln kanske bidrar till att det är svårt att locka nya, inte minst unga. Vi ser på olika akvarieforum på Facebook att många är väldigt engagerade, även yngre tjejer och killar, men de kommer inte till oss. Vi har diskuterat hur vi ska vända på det här jättemycket. Det är tråkigt och synd för vi är en väldigt aktiv förening som hittar på massor, bland annat besök i akvariebutiker i Tyskland och Köpenhamn.

Tyskland?

– Ja, Tyskland är moderslandet för all hobby. Oavsett om det är akvarier eller modelljärnvägar, så är Tyskland först med det. Vi åker dit varje år, med en stor buss. Det blir festande och en massa skoj.

När gick du själv med i föreningen?

– Jag gick med i 1987, som 13-åring. Lite senare i tonåren slutade jag för att återvända för tio år sedan.

Hur ska man göra om man är intresserad av er förening?

– Alla är välkomna till våra medlemsmöten, man behöver inte vara medlem för att komma. Då blir det bland annat akvarie-quiz, fika och sedan föredrag.

Går det trender i akvariefiskar?

– Ja, det gör det. Små sötvattensräkor var väldigt hajpade ett tag och är på väg tillbaka igen, om än kanske inte lika stort som tidigare. Man kan odla fram alla möjliga olika färger på dem.

Publicerad 16 April 2017 05:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen