Tuffa tider för växtodlande lantbrukare

SKURUP. Fyra av tio lantbrukare upplever en ökad lönsamhet i jämförelse med förra året. Men skillnaderna är stora beroende på vad man producerar. För växtodlarna är det fortsatt dåligt.
För grisbönder har den upplevda lönsamheten ökat sedan förra året, det är mest bland de olika producenterna. För övriga, nöt- och mjölkproducenter samt växtodlare ser det inte lika ljust ut.
Uppgifterna kommer från Lantbruksbarometern, en årlig undersökning som Sifo gör på uppdrag av LRF konsult och Swedbank. Undersökningen bygger på telefonintervjuer med lantbrukare rörande deras upplevda lönsamhet i verksamheten.

Johan Persson, ordförande för LRF:s lokalavdelning i Skurupsbygden är inte överraskad över siffrorna. Grisproducenterna har fått en positiv prisutveckling på senare år. Men för växtodlarna är jakten på lönsamhet en evig kamp. Situationen är ansträngd med låga spannmålspriser.
– De får dra in på alla kostnader och ofta handlar det om att man inte tar ut någon lön, säger han.
Att få lönsamhet handlar ofta om att köpa ny mark, men den är dyr och det tar tid att få ekonomi i den. Investeringar får ofta stå tillbaka, menar Johan Persson.
Lagar kring besprutning och annat gör det svårt att konkurrera med importen, där måste det en förändring, enligt Johan Persson.
– Det är bra med höga krav. Men då kan samma kommun samtidigt inte köpa in det billigaste, säger han.


Publicerad 14 April 2017 05:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen