Teaterchefens hårda kritik mot myndigheterna

Flyttkarusell stor utmaning för integrationsprojekten

HELSINGBORG. I går skrev vi på lokaltidningen.se om Jodaprojektet som verkar för en bättre integration genom att låta nyanlända få ta klivet in i teaterns värld. Projektet har många fördelar, men är också en stor utmaning, menar teaterchefen Ingvar Rimshult som är starkt kritisk till att teatergrupper splittras då nyanlända plöstsligt måste flytta till annan ort.

– Myndigheterna kan plötsligt få för sig att någon ska flytta. Jag undrar om de inser hur förödande det är, säger Ingvar Rimshult, som är verksamhetsledare för ATR syd, som är det förbund som äger Jodaprojektet.
Han pekar på att såväl teatrarna, samarbetet men främst de berörda individerna drabbas när de rycks ifrån den kommun de bott i för att de anvisas någon annan stans.

Han går hårt åt myndigheterna och jämför med hur det gick till förr när föräldralösa barn auktionerades ut till högstbjudande i Sverige.
– Många blir tvungna att byta kommuner och vi har haft en stor omsättning på medlemmar. Rätt vad det är så försvinner hälften av gruppen, säger verksamhetsledaren.
Så var också fallet mellan våren 2016 och hösten 2016. Därför är det svårt att beräkna hur många nyanlända som har varit en del av Jodaprojektet sedan starten, förklarar han.
– Men vi har haft kontakt med väldigt många.
Den här typen av integration är ganska så avancerad, menar han. Inte minst med tanke på att de nyanlända i Teater Freden ska kunna spela upp ”Illusionen” på svenska i höst.
– Det är helt klart utmanande. De konfronteras med saker som för oss andra är självklarheter men inte alls är det för de som kommer från ett annat sammanhang.

Jodaprojektet

Satsningen finansieras av Allmänna Arvsfonden och ägs av Amatörteaterns Riksförbunds södra distrikt, ATR-syd, och Helsingborgs Scenkonstforum, HSF. Fyra teaterföreningar i Helsingborg är involverade.
Källa: atrjoda.se

Publicerad 13 April 2017 05:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen