Världens minsta filmmuseum växer

Av
Oskar Elfving Söderström

TOMELILLA. Tidigare i år var verksamheten i kris. Nu laddar Hasse & Tage-museet för en ny säsong och hoppas att museets nya del ska locka en större målgrupp.
När vi besöker Hasse & Tage-museet har den konstnärliga ledaren Matilda Pyk fullt upp med att måla stolar och hänga sätta upp lampor. Det är de sista bitarna som ska på plats i den nya utställningslokalen.
När museet öppnar i påskhelgen så är det det som tidigare var ett café även en förlängning av den permanenta utställningen.
– Här ska var en öppen utställningsyta där man bara kan vara i den här världen. Man ska kunna sitta och dricka kaffe och spela deras skivor, säger Matilda Pyk.

Det nya så kallade annexet ska även vara en plats för tillfälliga utställningar. Till att börja med blir det en utställning om tekniken bakom Hasse och Tages filmer.
Sedan så hoppas Matilda Pyk på utställningar med andra konstnärer som inspirerats av Hasse och Tages samhällsengagemang.
– Många uttrycker en saknad av deras röst i samhällsdebatten.
Därför menar hon att museet behöver ha en större roll än att bara vara ett kul besöksmål.
– Jag vill att man kommer i från att det här bara är en nostalgitripp.

På senare tid har museet varit i kris och Matilda Pyk ser nu den här satsningen som ett led i att rädda verksamheten.
– Jag tror att det gäller att få det här till att vara en plats att återkomma till, säger hon.
Även om den nya delen kommer vara gratis att besöka så tror Matilda Pyk att den kommer dra publik till den permanenta utställningen.
– Väcker man det här intresset så vill man även gå dit.

På samma sätt så menar hon att den nya delen ska ge ett mervärde åt de som kommer för att besöka den permanenta utställningen.
– Jag ser att folk som kommer ut från den permanenta utställningen vill stanna kvar i den här världen, säger Matilda Pyk.

Publicerad 09 April 2017 05:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen